Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw, które mają wyraz symboliczny. W zależności od regionu i zwyczajów rodzinnych serwowane potrawy mogą się od siebie nieco różnić. Wymaga się jednak, aby ze względu na trwający post, menu obejmowało wyłącznie dania bezmięsne. Chciałbyś zaskoczyć gości czymś nowym, a jednocześnie zachować tradycyjne wartości? Sprawdź pomysły na przepisy świąteczne w nowoczesnym wydaniu!
Dania na święta – nietypowe czy tradycyjne?
Wieczerza wigilijna to kulminacyjny moment Świąt Bożego Narodzenia. Na tę okazję przygotowuje się 12 potraw, które symbolizują dwanaście miesięcy w roku lub dwunastu apostołów. Według tradycji chrześcijańskiej potrawy świąteczne powinny być postne, a jedynym dopuszczalnym mięsem są ryby. Standardowe menu wigilijne obejmuje m.in. barszcz czerwony z uszkami, gołąbki z kaszą i grzybami czy kapustę z grochem. Coraz częściej w polskich domach przygotowuje się zmodyfikowane wersje tradycyjnych dań, wplatając do nich nutkę nowoczesności. Takie przepisy świąteczne to świetny pomysł, aby urozmaicić kolację wigilijną, nie rezygnując przy tym z dobrze znanych zwyczajów bożonarodzeniowych. Wybraliśmy kilka propozycji, którymi możesz się zainspirować!
Oryginalne przepisy świąteczne – najciekawsze propozycje
Tradycyjne potrawy świąteczne bazują na prostych składnikach i regionalnych produktach. Zwykle trafiają więc w gust wszystkich gości i smakują nawet najbardziej wybrednym członkom rodziny. Do przygotowania naszych przepisów na święta również nie będziesz potrzebować trudno dostępnych i drogich składników. Większość z nich bazuje na kaszach, a przyrządzeniem proponowanych dań świątecznych poradzą sobie nawet amatorzy. Jakimi potrawami warto urozmaicić wigilijny stół?
Pasztet z soczewicy i marchewki
Ugotuj po 100 g soczewicy żółtej i czerwonej. Na tarce zetrzyj 2 duże marchewki, drobno posiekaj małą cebulę i pokrój 3 jajka ugotowane na twardo. Wszystkie składniki wymieszaj z ostudzoną soczewicą, dopraw solą, papryką słodką, pieprzem ziołowym i kolendrą. Przełóż do foremki i piecz przez 45 min. w 190 stopniach. Jeśli chcesz, aby potrawa świąteczna była całkowicie wegańska, wystarczy, że zrezygnujesz z dodawania jajek.
Barszcz biały z kaszą gryczaną
Wprawdzie nie jest to nowoczesny przepis świąteczny, gdyż danie wywodzi się z tradycji regionu kieleckiego, ale jest mało znane w innych zakątkach Polski. Potrawa jest niezwykle prosta w przygotowaniu, gdyż do wywaru warzywnego wystarczy dodać kilka prostych składników. Oprócz obgotowanych wcześniej suszonych grzybów potrzebna Ci będzie ugotowana i podsmażona na maśle kasza gryczana. Na koniec do zupy dolej trochę soku z kiszonych ogórków i zapraw całość łyżką chrzanu.
Piernikowe ciasto bananowe
Na stole oprócz wytrawnych dań nie może także zabraknąć słodkości. Możesz do tego wykorzystać przepis na święta na prosty piernik bananowy. Aby go przygotować, wystarczy że do roztopionego 85 g masła dodasz 3 rozgniecione banany i jedno jajko. Całość dobrze wymieszaj, a następnie dosyp 1 łyżkę kakao, 1,5 szklanki mąki orkiszowej oraz ¼ szklanki cukru. Ciasto piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
Proponowane przez nas przepisy świąteczne udowadniają, że oryginalne dania mogą być równie proste i smaczne, co tradycyjne potrawy. Są na tyle uniwersalne, że sprawdzą się też na co dzień lub inne okazje rodzinne.
*artykuł sponsorowany