Dziś zapraszam Was na wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem. Piekę je zawsze wraz z moją kochaną córeczką. Ileż jest przy tym radości 🙂 Zachęcam Was do spróbowania. Płynny środek, delikatne ciasto… Babeczki z tego przepisu, to po prostu rozkosz dla podniebienia. Takie orzechowe babeczki zachwycą każdego łasucha. Spróbujcie.
Wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem
Moje babeczki upiekłam i podałam w papilotkach od PapilArt.
Wilgotne babeczki z orzechowym nadzieniem
2016-05-10 22:34:32
Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Ingredients
- Składniki: (na 12 sztuk)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 łyżeczek (z górką) masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao (do wypieków)
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- cukier puder do oprószenia
- orzechy włoskie Helio
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier, kakao, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Całość mieszamy drewnianą łyżką.
- Do drugiej miski wlewamy mleko, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy olej, znów mieszamy.
- Do miski z suchymi składnikami przelewamy mokre. Całość mieszamy do połączenia składników.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta kakaowego. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy orzechowej z kawałkami orzechów, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki).
- Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 20 minut.
- Babeczki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Następnie oprószamy je cukrem pudrem i na wierzch każdej układamy kawałek łuskanego orzecha włoskiego. Podajemy.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/