Płatki ryżowe z karmelizowanym jabłuszkiem. Pyszne śniadanie. Uwielbiam płatki ryżowe. Są nie tylko pyszne, ale mają tą zaletę, że dzięki nim mogę stworzyć w bardzo szybki sposób wyjątkowe danie. Dziś zapraszam Was na płatki ryżowe z karmelizowanym jabłuszkiem. Prosto, szybko i co najważniejsze smacznie 🙂 Kto się skusi na taką miseczkę 😉 ?
Płatki ryżowe z karmelizowanym jabłuszkiem. Pyszne śniadanie.
- 1/2 szklanki płatków ryżowych
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 duże soczyste jabłko
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- cynamon
W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z miodem. Następnie wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy całość na małym ogniu około 3-4 minuty.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę (nie za małą, aby się nie rozpadły podczas karmelizacji).
Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć).
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem. Jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być w cynamonowym karmelu). U mnie trwało, to około 4 minut, ale czas zależy od użytego jabłka.
Do miseczki przekładamy mleczne płatki ryżowe, na wierzch dajemy karmelizowane jabłka. Podajemy od razu.
Smacznego