Płatki ryżowe z karmelizowanym jabłuszkiem. Pyszne śniadanie.

Płatki ryżowe z karmelizowanym jabłuszkiem. Pyszne śniadanie. (1)

Płatki ryżowe z karmelizowanym jabłuszkiem. Pyszne śniadanie. Uwielbiam płatki ryżowe. Są nie tylko pyszne, ale mają tą zaletę, że dzięki nim mogę stworzyć w bardzo szybki sposób wyjątkowe danie. Dziś zapraszam Was na płatki ryżowe z karmelizowanym jabłuszkiem. Prosto, szybko i co najważniejsze smacznie 🙂 Kto się skusi na taką miseczkę 😉 ?

Płatki ryżowe z karmelizowanym jabłuszkiem. Pyszne śniadanie. (2)Płatki ryżowe z karmelizowanym jabłuszkiem. Pyszne śniadanie.

Składniki: (na 1 porcję)
  • 1/2 szklanki płatków ryżowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 duże soczyste jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • cynamon
Przygotowanie:

W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z miodem. Następnie wsypujemy płatki ryżowe i gotujemy całość na małym ogniu około 3-4 minuty.

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę (nie za małą, aby się nie rozpadły podczas karmelizacji).

Na patelni topimy masło, następnie dodajemy cukier i karmelizujemy przez chwilę (powinien lekko zbrązowieć).

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, a całość (po wierzchu) oprószamy cynamonem. Jabłka smażymy do miękkości, co jakiś czas delikatnie mieszając (powinny całe być w cynamonowym karmelu). U mnie trwało, to około 4 minut, ale czas zależy od użytego jabłka.

Do miseczki przekładamy mleczne płatki ryżowe, na wierzch dajemy karmelizowane jabłka. Podajemy od razu.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz