Wielkanocna babka na oleju rzepakowym
Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszną wielkanocną babkę na oleju rzepakowym. Prosta w przygotowaniu, waniliowa, słodka, idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. My ją uwielbiamy <3 Taką babkę można śmiało przewozić i zabrać ze sobą w gości. Jej przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Ja kocham takie wypieki. U mnie w każde święta wielkanocne musi pojawić się babka na stole. Oczywiście zaraz obok sernika 😉 A jak jest u Was?
Dlaczego babka na oleju?
Ciasto przygotowałam na oleju rzepakowym, dzięki temu dłużej zachowa swoją świeżość. Stosowanie oleju rzepakowego w wypiekach ma dużo zalet, m.in. sprawi, że nasze ciasto będzie zdrowsze, wegańskie i zachowa swój tradycyjny smak. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. To świetna alternatywa dla masła. Dlaczego? O tym więcej przeczytacie tutaj: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/
Ja mam zawsze olej rzepakowy w domu i chętnie z niego korzystam przygotowując różne słodkie wypieki. Płynne oleje znakomicie sprawdzają się jako zamiennik masła. Bez problemu powstaje pyszne kruche ciasto czy inny rodzaj wypieku. A ile dodatkowych korzyści zdrowotnych 🙂
A wy pieczecie ciasta na oleju?
Przepis na babkę wielkanocną na oleju rzepakowym
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka M
- niecałe pół szklanki cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
*szklanka do odmierzania miała 250 ml
Przygotowanie:
Jajka dokładnie miksujemy z cukrem.
Następnie wlewamy olej, miksujemy do połączenia.
Kolejno dodajemy proszek do pieczenia i mąkę.
Mieszamy wszystko łyżką do połączenia.
Do przygotowanej formy (u mnie z kominem 240 mm, ale może być też np. tortownica 24 lub mniejsza, średnia keksówka itd) wlewamy ciasto i wkładamy całość do nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) piekarnika.
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. U mnie 35 minut. Czas będzie różny w zależności od wielkości formy i piekarnika (niższe ciasto szybciej się piecze).
Po przestudzeniu babkę dowolnie dekorujemy.
Smacznego
Wpis „Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych”
Jaka ładna babka
Przepis zapisany do wypróbowania
Polecam 🙂
Dobra, ale następnym razem zrobię w mniejszej formie żeby była wyższa
Cieszę się, że smakowała 🙂
Tak mniejsza forma sprawi, że babka będzie wyższa.
Zrobiłam. Babka smaczna powtórzę na święta.
Cieszę się, że smakowała 🙂
Czy ta babka aby na pewno się udała? Bardzo płaska jest. Wygląda jakby ciasto niewyrosło nic a nic, a szkoda.
Ciasto się udało 🙂 Szczerze polecam.
Jeśli chce Pani by babka była wyższa należy użyć mniejszej formy, ja miałam dość dużą przeze to ciasto wyszło niższe. Ale my lubimy takie kawałki ciasta na raz 😉 Moje dzieci łapią w rączkę i zjadają ze smakiem 🙂
Przepis godny wypróbowania. Pozdrawiam.
Piekłam wczoraj, choć niby wielkanocna ;P Pyszna jest. Ja dałam do keksówki.