Wielkanocna babka na oleju rzepakowym

Wielkanocna babka na oleju rzepakowym

Wielkanocna babka na oleju

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszną wielkanocną babkę na oleju rzepakowym. Prosta w przygotowaniu, waniliowa, słodka, idealna do popołudniowej kawy lub herbaty. My ją uwielbiamy <3 Taką babkę można śmiało przewozić i zabrać ze sobą w gości. Jej przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Ja kocham takie wypieki. U mnie w każde święta wielkanocne musi pojawić się babka na stole. Oczywiście zaraz obok sernika 😉 A jak jest u Was?

Dlaczego babka na oleju?

Wielkanocna babka

Ciasto przygotowałam na oleju rzepakowym, dzięki temu dłużej zachowa swoją świeżość. Stosowanie oleju rzepakowego w wypiekach ma dużo zalet, m.in. sprawi, że nasze ciasto będzie zdrowsze, wegańskie i zachowa swój tradycyjny smak. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. To świetna alternatywa dla masła. Dlaczego? O tym więcej przeczytacie tutaj: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/

Ja mam zawsze olej rzepakowy w domu i chętnie z niego korzystam przygotowując różne słodkie wypieki. Płynne oleje znakomicie sprawdzają się jako zamiennik masła. Bez problemu powstaje pyszne kruche ciasto czy inny rodzaj wypieku. A ile dodatkowych korzyści zdrowotnych 🙂 

A wy pieczecie ciasta na oleju?

Przepis na babkę wielkanocną na oleju rzepakowym

Przepis na babkę wielkanocną na oleju

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka M
  • niecałe pół szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

*szklanka do odmierzania miała 250 ml

Przygotowanie:

Jajka dokładnie miksujemy z cukrem.

Następnie wlewamy olej, miksujemy do połączenia.

Kolejno dodajemy proszek do pieczenia i mąkę.

Mieszamy wszystko łyżką do połączenia.

Do przygotowanej formy (u mnie z kominem 240 mm, ale może być też np. tortownica 24 lub mniejsza, średnia keksówka itd) wlewamy ciasto i wkładamy całość do nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) piekarnika.

Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. U mnie 35 minut. Czas będzie różny w zależności od wielkości formy i piekarnika (niższe ciasto szybciej się piecze).

Po przestudzeniu babkę dowolnie dekorujemy.

Smacznego

Wpis „Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych” 

Print Friendly, PDF & Email

11 comments

    • Magdalena says:

      Ciasto się udało 🙂 Szczerze polecam.

      Jeśli chce Pani by babka była wyższa należy użyć mniejszej formy, ja miałam dość dużą przeze to ciasto wyszło niższe. Ale my lubimy takie kawałki ciasta na raz 😉 Moje dzieci łapią w rączkę i zjadają ze smakiem 🙂

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi