Waniliowe naleśniki z miodowym serkiem (naleśniki bez jajek)
Naleśniki. Czy ktoś ich nie lubi? My uwielbiamy. Idealne na śniadanie, deser, lekki obiad czy kolację. Dziś polecam Wam pyszne waniliowe naleśniki z miodowym serkiem. Delikatne i bez jajek. Do tego porcja owoców z działki i… mamy małe niebo na talerzu 😉
A nadzienie… Coś cudownego. Koniecznie spróbujcie. Proste i pyszne. Wystarczy wymieszać 3 składniki i gotowe. Podstawą jest oczywiście dobry kremowany miód – u mnie wersja truskawkowa, ale śmiało można użyć innej.
Po pyszny miód zajrzycie do Spiżarni Smaku
Spiżarnia Smaku, to miejsce pełne pasji i miłości do miodu. W ofercie znajdziecie naturalne miody pochodzące z polskich upraw ekologicznych. Pyszny i zdrowy miód gryczany, lipowy czy wielokwiatowy. Każdy pełen cennych witamin i smaku. Ale to nie wszystko. W ofercie znajdziecie również pyszne kremowe miody smakowe, które uwielbiam dosłownie wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka i tworzyć z nimi pyszne przepisy. Miód z cynamonem, kakao, truskawką, pomarańczą, maliną czy czarną porzeczką. Cudne! A kropką nad „i” są pyszne miody z dodatkami, np. miód z orzechami czy miód z żurawiną.
Polecam Wam zajrzeć do Spiżarni Smaku i odkryć swój ulubiony smak miodu 🙂
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 duży budyń waniliowy 64 g lub 2 po 35 g
- 250 ml mleka
- 250 ml lekko gazowanej wody
- 100 g rozpuszczonego masła
- 200 g mąki pszennej
Do nadzienia:
- 125 g półtłustego twarogu
- 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
- 1 pełna łyżka miodu kremowanego z truskawką* Spiżarnia Smaku
*można użyć innego np. malinowego
Do podania:
- świeże owoce (u mnie skarby z działki)
Przygotowanie:
Aby przygotować nadzienie wystarczy wymieszać w misce ser, miód i jogurt. Uwaga: Nadzienia starczy na 4 naleśniki, jeśli chcecie podać wszystkie naleśniki z tym nadzieniem to ilość składników należy zwiększyć. Ja resztę naleśników podałam posmarowane cienko miodem lub z samymi owocami.
Jak zrobić naleśniki bez jajek?
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, budyń (proszek), wlewamy mleko, wodę i rozpuszczone masło. Składniki mieszamy ręczną trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.
Patelnię delikatnie skrapiamy olejem i smażymy naleśniki (nie za grube). Gdy zaczną pojawiać się bąbelki powietrza naleśnika obracamy na drugą stronę.
Naleśniki układamy jeden na drugim. A następnie smarujemy nadzieniem, dowolnie składamy i podajemy z porcją ulubionych owoców.
Smacznego
Ale tu pysznie
🙂
Ja nie wiem co bardziej mnie kusi ten miodem czy te naleśniki <3
Polecam i naleśniczki i miodem 🙂
Czy zamiast wody gazowanej moge użyć zwykłej i łyżeczki proszku do pieczenia?
Można dodać wodę niegazowaną. Proszku do pieczenia tu nie dodajemy.