Waniliowe naleśniki z miodowym serkiem (naleśniki bez jajek)

Waniliowe naleśniki z miodowym serkiem (naleśniki bez jajek)

Naleśniki. Czy ktoś ich nie lubi? My uwielbiamy. Idealne na śniadanie, deser, lekki obiad czy kolację. Dziś polecam Wam pyszne waniliowe naleśniki z miodowym serkiem. Delikatne i bez jajek. Do tego porcja owoców z działki i… mamy małe niebo na talerzu 😉

A nadzienie… Coś cudownego. Koniecznie spróbujcie. Proste i pyszne. Wystarczy wymieszać 3 składniki i gotowe. Podstawą jest oczywiście dobry kremowany miód – u mnie wersja truskawkowa, ale śmiało można użyć innej.

Po pyszny miód zajrzycie do Spiżarni Smaku

Spiżarnia Smaku, to miejsce pełne pasji i miłości do miodu. W ofercie znajdziecie naturalne miody pochodzące z polskich upraw ekologicznych. Pyszny i zdrowy miód gryczany, lipowy czy wielokwiatowy. Każdy pełen cennych witamin i smaku. Ale to nie wszystko. W ofercie znajdziecie również pyszne kremowe miody smakowe, które uwielbiam dosłownie wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka i tworzyć z nimi pyszne przepisy. Miód z cynamonem, kakao, truskawką, pomarańczą, maliną czy czarną porzeczką. Cudne! A kropką nad “i” są pyszne miody z dodatkami, np. miód z orzechami czy miód z żurawiną.

Polecam Wam zajrzeć do Spiżarni Smaku i odkryć swój ulubiony smak miodu 🙂

Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 duży budyń waniliowy 64 g lub 2 po 35 g
  • 250 ml mleka
  • 250 ml lekko gazowanej wody
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 200 g mąki pszennej

Do nadzienia:

  • 125 g półtłustego twarogu
  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 pełna łyżka miodu kremowanego z truskawką* Spiżarnia Smaku

*można użyć innego np. malinowego

Do podania:

  • świeże owoce (u mnie skarby z działki)

Przygotowanie:

Aby przygotować nadzienie wystarczy wymieszać w misce ser, miód i jogurt. Uwaga: Nadzienia starczy na 4 naleśniki, jeśli chcecie podać wszystkie naleśniki z tym nadzieniem to ilość składników należy zwiększyć. Ja resztę naleśników podałam posmarowane cienko miodem lub z samymi owocami.

Jak zrobić naleśniki bez jajek?

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, budyń (proszek), wlewamy mleko, wodę i rozpuszczone masło. Składniki mieszamy ręczną trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.

Patelnię delikatnie skrapiamy olejem i smażymy naleśniki (nie za grube). Gdy zaczną pojawiać się bąbelki powietrza naleśnika obracamy na drugą stronę.

Naleśniki układamy jeden na drugim. A następnie smarujemy nadzieniem, dowolnie składamy i podajemy z porcją ulubionych owoców.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Pozostaw odpowiedź Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi