Waniliowe ciasto z brzoskwiniami z puszki
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, maślane, lekko wilgotne waniliowe ciasto z brzoskwiniami z puszki. Uwielbiamy je 🙂 Ciasto przygotujecie dosłownie w kilka chwil. To idealny wypiek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ja piekę to ciasto z najróżniejszymi owocami. Dziś polecam Wam wersję z brzoskwiniami, która tak posmakowała mojej rodzinie. Soczysta, słodka brzoskwinia i puszyste waniliowe ciasto. Jak dla nas duet doskonały. Polecam 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (320 g) – użyła mąkę pszenną tortową TOTA
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła lub margaryny (polecam masło)
- 5 średnich jaj (użyłam wiejskich, stąd kolor ciasta)*
- 1,5 łyżki cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru (około 170 g)
- 6 połówek brzoskwiń z lekkiego syropu
- cukier puder do oprószenia ciasta
*jajka powinny być w temp. pokojowej
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy oba rodzaje cukru i dokładnie wszystko miksujemy.
Następnie wlewamy rozpuszczone masło, krótko miksujemy.
Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników.
Masę przekładamy do blaszki (u mnie kwadratowa forma kwasoodporna Korzeniewscy 26×26, blaszkę wcześniej lekko wysmarowałam masłem i obsypałam mąką). Ciasto lekko rozprowadzamy po formie.
Brzoskwinie odsączamy z syropu. Każdą połówkę kroimy jeszcze na pół. Owoce układamy na cieście. Owoce można pokroić drobniej i poukładać na całej powierzchni ciasta. Podczas pieczenia owoce lekko zapadają się w ciasto.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Gdy ciasto przestygnie oprószamy je cukrem pudrem i kroimy na dowolne kawałki.
Smacznego
Ciasto upiekłam w niezawodnej i niezwykle trwałej formie kwasoodpornej Korzeniewscy. W ofercie KORZENIEWSCY znajdziecie najróżniejsze formy, od tradycyjnych prostokątnych, kwadratowych czy keksówek, aż po formy dzielone. Więcej informacji znajdziecie tutaj: https://korzeniewscy24.pl/
*wpis z lokowaniem produktów/współpraca
Wygląda cuuuuudownie. Zaraz piekę <3 A tą mąkę akurat mam 😉
Też piekę z wiejskimi jajami i zawsze mam takie żółciutkie ciasta. Ze sklepowych wychodzą blade.
Ciasto już w piekarniku. Wygląda pysznie, pięknie rośnie
Mam nadzieję, że się udało i smakuje 🙂
wspaniale wygląda, trzeba bedzie zrobić
Polecam 🙂
ciasto zrobiłam bardzo smaczne. Polecam