Waniliowa panna cotta

Waniliowa panna cotta – prosty deser

Panna cotta to prosty, ale jakże pyszny kremowy, delikatny deser bez pieczenia. Można ją podać samą, polaną owocowym musem lub z chrupiącymi ciasteczkami. W każdej wersji smakuje rewelacyjnie. Ja dziś podałam ją z musem owocowym i pysznymi ciasteczkami Verbena. Doskonałe połączenie. Polecam.

Jak przygotować deser panna cotta?

By cieszyć się pysznym deserem wystarczy podgrzać śmietankę ze słodkim dodatkiem i żelatyną. Do śmietanki można też dodać mleko. I właśnie tą wersję panna cotty wam dziś polecam.  Panna cotte możecie przygotować w szklankach, pucharkach lub w silikonowych foremkach, wówczas po stężeniu wyciągamy nasz deser na talerzyk.

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (ilość dostosowujemy do własnych upodobań)
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • około 50 ml wody

Przygotowanie:

Do szklanki wsypujemy żelatynę. Zalewamy ją wodą i mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.

W tym czasie w małym rondelku podgrzewamy mleko ze śmietanką i cukrem. Co jakiś czas mieszamy składniki. Cukier powinien się rozpuścić, a całość powinna się prawie zagotować.

Zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy naszą żelatynę. Dokładnie mieszamy. Ja często dla ułatwienia dodaję do szklanki z żelatyną po 3-4 łyżeczki gorącej śmietanki z mlekiem, mieszam całość i dopiero dodaję całą żelatynę do garnuszka.

Naszą słodką śmietanową mieszankę przelewamy do filiżanek lub innych małych naczynek. Mogą to być małe słoiczki, szklaneczki lub silikonowe foremki (wówczas da się łatwo wyciągnąć z nich deser po stężeniu).

Deser umieszczamy w lodówce i zostawiamy do stężenia. Czas zależy od wielkości naczynek jakie użyliśmy. U mnie tężał około 2 godzin.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

*współpraca

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz