Kotleciki jajeczne z serem smażonym – prosty przepis
Szukacie pomysłu na obiad bez mięsa? Polecam Wam pyszne kotleciki jajeczne z serem smażonym. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i zajmie Wam niewiele czasu. Takie kotlety jajeczne smakują i dużym i małym domownikom. Możecie je podać same, w towarzystwie zestawu surówek lub ulubionego domowego sosu. W każdym wypadku smakują wyśmienicie :)
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 świeże jajka M
- 2 łyżki Ekologicznego sera smażonego Frąckowiak
- 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotlecików
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski.
Ser lekko podgrzewamy, aby miał płynną konsystencję. Dodajemy go do jajek. Doprawiamy całość świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy składniki, próbujemy.
Dodajemy 2 świeże jajka i 2 łyżki bułki tartej. Mieszamy składniki. Jeśli masa wyda się nam zbyt rzadka dodajemy resztę tartej bułki.
Z masy formujemy w dłoniach kotlety (mi dziś wyszło 10 szt), każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z obu stron.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. w towarzystwie zestawu surówek.
Smacznego