Ulubione pierniczki moich dzieci
Lubicie pierniczki? My uwielbiamy. W szczególności moje dzieci. One kochają miękkie pierniczki pachnące przyprawami. Kochają je jeść i… robić. Nie ma lepszej zabawy niż wycinanie pierniczków. I choć do świąt jeszcze daleko, to u nas w domu już od jakiegoś czasu pachnie domowymi pierniczkami. Przepis jest niezwykle prosty, a pierniczki wychodzą pyszne, miękkie i aromatyczne. Koniecznie spróbujcie ulubionych pierniczków moich dzieci.
Przepis na miękkie pierniczki
Do przygotowania domowych pierniczków będziecie potrzebować kilku podstawowych składników, przyprawy do piernika i oczywiście dobrego miodu. Pierniczki z tego przepisu wychodzą od razu miękkie. Jeśli chcecie je przechować dłużej, to włóżcie je do puszki lub słoika. U nas takie domowe pierniczki znikają w ekspresowym tempie. Przyznam szczerze, że sama je uwielbiam 😉
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek cukru
- 100-110 ml miodu – u mnie borówkowy nektarowy, ale można użyć dowolny delikatny w smaku miód
- 4 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki naturalnego kakao
- 2 jajka M
- 100 g masła
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, przyprawę do piernika i kakao. Wbijamy jajka i mieszamy wszystko łyżką.
Masło rozpuszczamy z miodem. Dolewamy do reszty składników. Wszystko najpierw mieszamy łyżką.
Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto będzie się lekko lepić (tak ma być).
Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na około 10-15 min. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać do pracy, przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm. Grubsze pierniczki są miękkie i puszyste, jeśli zrobicie cieńsze takie nie wyjdą.
Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 8-10 min. Czas może być różny w zależności od piekarnika. Pierniczki należy obserwować, kiedy zrobią się puszyste i lekko złociste (najlepiej sprawdzić spód pierniczka) wyjmujemy blachę. Studzimy pierniczki, przechowujemy w szklanym słoju lub metalowej puszce.
Smacznego
jak ja kocham pierniczki!
🙂
Uwielbiam pierniczki 🙂
🙂
Nie ma to jak wypieki z dziećmi.
To prawda 🙂