Pizza z kamienia – przepis na puszystą domową pizze

Pizza z kamienia – przepis na puszystą domową pizze

Lubicie domową pizze? My uwielbiamy. Piekę ją najczęściej w weekend lub na różne spotkania rodzinne czy mniejsze przyjęcia. Pizza zawsze się sprawdza 😉 Mam swoje sprawdzone przepisy na pizze. Dziś dzielę się z Wami kolejnym z nich. Polecam Wam przepis na pyszną, puszystą domową pizze. Z ciastem dobrze się pracuje, a pizza pięknie wyrasta i jest naprawdę puszysta. Puszysta, a jednocześnie chrupiąca, bo pieką ją na kamieniu do pizzy. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście pizzy z kamienia, to koniecznie spróbujcie. On naprawdę sprawia, że domowa pizza smakuje jak z pizzerii.

Jaki kamień do pizzy wybrać?

Ja od jakiegoś czasu mam w domu ceramiczny kamień do pizzy 31,5 cm marki Enders, który zamówicie na stronie Decofire. Marka Enders to nowość na polskim rynku. Ja jestem bardzo zadowolona z tego produktu. Ceramiczny kamień do pizzy sprawia, że każda domowa pizza nabiera tej chrupkości i przypomina pizze przygotowane w pizzerii. Na takim kamieniu można też śmiało piec chrupiące domowe bułeczki, chleb, pizzerinki, zapiekanki czy galette. A jeśli lubicie grillować i macie grille gazowe marki Weber , Broil King , Landmann czy Campingaz, to ten kamień będzie idealny do przygotowania pysznej pizzy na grillu.

Domowa pizza – idealna na przyjęcia

Przepisy na pizze różnią się w zasadzie jedynie proporcjami składników. W każdym z nich znajdziecie mąkę, wodę, sól i drożdże. To tanie i podstawowe składniki. A dodatki? One są kwestią gustu. Czasem wystarczy dodać po prostu to co mamy akurat w lodówce. Dlatego domowa pizza to taki świetny pomysł na przyjęcia czy szybki weekendowy obiad. Czas taki domowy fast food jest najlepszy 😉 Ja ostatnio co jakiś czas robię też szybkie domowe burgery. Dlatego zamówiłam sobie jeszcze świetny mały gadżet jakim jest prasa do burgerów Polecam! Kotleciki do burgerów wychodzą idealne. Pod koniec prosty przepis (inspiracja).

Jak przygotować domową pizze?

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 00 (mąka do pizzy)
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka delikatnej oliwy lub oleju rzepakowego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

Ulubione dodatki:

  • wiórki mozzarelli
  • sos do pizzy – u mnie wersja z czosnkiem
  • ulubiona wędlina
  • przyprawa do pizzy

Przygotowanie:

Do ciepłej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i łyżkę oleju lub delikatnej oliwy. Wlewamy nasze rozrobione drożdże. Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką tak długo aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Z ciasta formujemy kulę. Odstawiamy je pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Ja mam miskę z pokrywką, ale możecie przykryć miskę lekko wilgotną ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

W międzyczasie umieszczamy nasz kamień w zimnym piekarniku i nastawiamy piekarnik na 240 stopni. W zależności od piekarnika, jego nagrzewanie się do tej temperatury z kamieniem w środku trwa około 15-20 minut. Od osiągnięcia maksymalnej temperatury kamień nagrzewamy jeszcze około 30 minut – tylko dobrze rozgrzany kamień gwarantuje chrupiącą pizzę jak z pieca.

Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego pizze. Ja układam ciasto na wysmarowanej olejem blaszce, to znacznie ułatwia formowanie kształtu. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na bok na około 20-25 minut do wyrośnięcia.

Na pizzę nakładamy sos pomidorowy, posypujemy ją warstwą sera, układamy pokrojoną wędlinę, jeszcze odrobina sera i posypujemy wszystko przyprawą do pizzy i zapiekanek.

Pizzę delikatnie przekładamy na kamień najlepiej za pomocą specjalnej łopatki i pieczemy, aż do osiągnięcia stopnia zrumieniania i wypieczenia, który będzie nam odpowiadać (kilka minut, czas zależy od dodatków i naszego piekarnika).

Rada: Kamień do pizzy można lekko oprószyć mąką, wówczas pizze łatwiej z niego ściągnąć.

Smacznego

Jak zrobić domowe burgery?

Przygotowanie domowych burgerów jest niezwykle proste. Tu wersja ekspresowa z kupnymi bułeczkami, ale postaram się Wam niedługo podać też przepis na pyszne domowe bułki do burgerów. Muszę go tylko dopracować do perfekcji 😉

Do przygotowania burgerów potrzebujemy:

  • bułki do burgerów – domowe lub kupne
  • duży pomidor lub małe pomidorki (tym razem użyłam małe)
  • 1 cebula
  • ogórki korniszone lub kiszone
  • kilka listków sałaty
  • kawałek sera
  • mięso mielone z wołowiny lub wołowo-wieprzowe
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Mięso dobrze doprawiamy i formujemy kotlety. Ja używam do tego prasy do burgerów.

Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej).

Pod koniec smażenia na wierzch każdego kotleta warto nałożyć na każdego kotleta kawałek sera.

Bułki kroimy i podpiekamy na patelni grillowej lub w piekarniku.

Składamy nasze burgery. Spód zawsze smaruje ulubionym sosem lub opcjonalnie ketchupem. Potem układam kotleta i wszystkie ulubione dodatki. Wierzch zawsze odrobina sosu czosnkowego lub innego ulubionego.

Burger ze zdjęcia w wersji minimalnej. Przeważnie robię takie z dużą ilością warzywnych dodatków i dużą ilością sosu 😉

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz