Ulubione pierniczki moich dzieci

Ulubione pierniczki moich dzieci

Lubicie pierniczki? My uwielbiamy. W szczególności moje dzieci. One kochają miękkie pierniczki pachnące przyprawami. Kochają je jeść i… robić. Nie ma lepszej zabawy niż wycinanie pierniczków. I choć do świąt jeszcze daleko, to u nas w domu już od jakiegoś czasu pachnie domowymi pierniczkami. Przepis jest niezwykle prosty, a pierniczki wychodzą pyszne, miękkie i aromatyczne. Koniecznie spróbujcie ulubionych pierniczków moich dzieci.

Przepis na miękkie pierniczki

Do przygotowania domowych pierniczków będziecie potrzebować kilku podstawowych składników, przyprawy do piernika i oczywiście dobrego miodu. Pierniczki z tego przepisu wychodzą od razu miękkie. Jeśli chcecie je przechować dłużej, to włóżcie je do puszki lub słoika. U nas takie domowe pierniczki znikają w ekspresowym tempie. Przyznam szczerze, że sama je uwielbiam 😉

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek cukru
  • 100-110 ml miodu – u mnie borówkowy nektarowy, ale można użyć dowolny delikatny w smaku miód
  • 4 łyżeczki dobrej przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 jajka M
  • 100 g masła

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier, przyprawę do piernika i kakao. Wbijamy jajka i mieszamy wszystko łyżką.

Masło rozpuszczamy z miodem. Dolewamy do reszty składników. Wszystko najpierw mieszamy łyżką.

Następnie zagniatamy ciasto. Ciasto będzie się lekko lepić (tak ma być). 

Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na około 10-15 min. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać do pracy, przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Podsypujemy mąką blat lub matę. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy lub ugniatamy ręką na grubość około 4-5 mm. Grubsze pierniczki są miękkie i puszyste, jeśli zrobicie cieńsze takie nie wyjdą.

Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 8-10 min. Czas może być różny w zależności od piekarnika. Pierniczki należy obserwować, kiedy zrobią się puszyste i lekko złociste (najlepiej sprawdzić spód pierniczka) wyjmujemy blachę. Studzimy pierniczki, przechowujemy w szklanym słoju lub metalowej puszce.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Skomentuj Di bloguje Anuluj pisanie odpowiedzi