Twarogowe mini pączki

Twarogowe pączki

Twarogowe mini pączki

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, twarogowe mini pączki. Pyszne i proste w przygotowaniu. Moja rodzina je uwielbia. Ja też jakoś nigdy nie umiem się im oprzeć 😉 Moje dziś nie są takie idealne i równiutkie, bo robione na szybko na prośbę rodziny. Przy odrobinie większej ilości czasu wyjdą Wam idealne 😉 Polecam 🙂

Składniki:

  • 250 g tłustego lub półtłustego twarogu
  • 200 g mąki pszennej Luksusowej ToTa + do podsypania
  • 2 jajka M
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Twaróg przekładamy do miski, dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier i jogurt. Wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę z sodą. Całość dokładnie mieszamy, a potem przez chwilę wyrabiamy ręką. Ciasto będzie się lepić, rękę można lekko podsypywać mąką.

Blat podsypujemy lekko mąką. Odrywamy małe kawałki ciasta i kulamy małe kuleczki (mniejsze od orzecha włoskiego).

Pączki smażymy na głębokim oleju. Powinny się w trakcie smażenia same obracać, jeśli tak nie jest pomagamy im np. łyżeczką. Uwaga! Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, bo pączki muszą spokojnie dosmażyć się w środku.

Każdą partię odsączamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem wszystkie pączki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

*wpis we współpracy z ToTa

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz