Tostowe koszyczki z serem, wędliną i przepiórczym jajem
Szukacie pomysłów na imprezowe przekąski? Zróbcie pyszne tostowe koszyczki z serem, wędliną i przepiórczym jajem. U mnie ta przekąska zawsze cieszy się dużą popularnością. Takie tostowe koszyczki są nie tylko pyszne, ale też bardzo proste w przygotowaniu. Śmiało możecie je też zrobić np. na śniadanie.
Jak zrobić imprezowe tostowe koszyczki?
Tostowe koszyczki – imprezowa przekąska
- 6 kromek z chleba tostowego
- 6 przepiórczych jaj Złoty ptak
- 6 plasterków ulubionej wędliny – u mnie krakowska sucha
- 12 kostek sera typu feta w oleju ziołowym
- 1 pieczarka
- niewielka ilość oliwy z oliwek
- ulubiona mieszanka ziół
- szczypiorek
Przygotowanie:
Z chleba tostowego odcinamy skórki. Rozwałkowujemy każdą kromkę.
Wgłębienia w formie na muffinki smarujemy oliwą. W każde wgłębienie wkładamy po jednej kromce chleba tostowego.
Następnie w każdy taki tostowy koszyczek wkładamy plasterek wędliny, pokrojoną w kosteczkę pieczarkę i po 2 kostki sera.
Na koniec w każdy koszyczek wbijamy po 1 przepiórczym jaju. Całość oprószamy ulubioną mieszanką ziół.
Wystające brzegi chleba smarujemy delikatnie oliwą.
Nasze tostowe koszyczki zapiekamy w 200 stopniach do ścięcia jaj.
Podajemy posypane szczypiorkiem.
Smacznego
Wpis we współpracy z Złoty ptak