Tostowe koszyczki – imprezowa przekąska

Tostowe koszyczki z serem, wędliną i przepiórczym jajem

Szukacie pomysłów na imprezowe przekąski? Zróbcie pyszne tostowe koszyczki z serem, wędliną i przepiórczym jajem. U mnie ta przekąska zawsze cieszy się dużą popularnością. Takie tostowe koszyczki są nie tylko pyszne, ale też bardzo proste w przygotowaniu. Śmiało możecie je też zrobić np. na śniadanie.

Jak zrobić imprezowe tostowe koszyczki?

Tostowe koszyczki – imprezowa przekąska



Składniki:

  • 6 kromek z chleba tostowego
  • 6 przepiórczych jaj Złoty ptak
  • 6 plasterków ulubionej wędliny – u mnie krakowska sucha
  • 12 kostek sera typu feta w oleju ziołowym
  • 1 pieczarka
  • niewielka ilość oliwy z oliwek
  • ulubiona mieszanka ziół
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Z chleba tostowego odcinamy skórki. Rozwałkowujemy każdą kromkę.

Wgłębienia w formie na muffinki smarujemy oliwą. W każde wgłębienie wkładamy po jednej kromce chleba tostowego.



Następnie w każdy taki tostowy koszyczek wkładamy plasterek wędliny, pokrojoną w kosteczkę pieczarkę i po 2 kostki sera.

Na koniec w każdy koszyczek wbijamy po 1 przepiórczym jaju. Całość oprószamy ulubioną mieszanką ziół.

Wystające brzegi chleba smarujemy delikatnie oliwą.

Nasze tostowe koszyczki zapiekamy w 200 stopniach do ścięcia jaj.

Podajemy posypane szczypiorkiem.

Smacznego



Wpis we współpracy z Złoty ptak

Dodaj komentarz