Tostowe babeczki z kabanosem i andaluzyjskim sosem, to szybki pomysł na sycące śniadanie lub kolację. Takie „babeczki” przygotowuje się bardzo łatwo. Możecie dodać do nich ulubione składniki. Ja tym razem zdecydowałam się na połączenie kabanosa i sosu andaluzyjskiego, który wygrałam w konkursie organizowanym przez Folwark. Spróbujcie.
Tostowe babeczki z kabanosem i andaluzyjskim sosem

Tostowe babeczki z kabanosem i andaluzyjskim sosem
2016-05-03 22:41:10

Nutrition Facts
Serving Size
0g
Amount Per Serving
Calories 0
Calories from Fat 0
% Daily Value *
Total Fat 0g
0%
Saturated Fat 0g
0%
Trans Fat 0g
Polyunsaturated Fat 0g
Monounsaturated Fat 0g
Cholesterol 0mg
0%
Sodium 0mg
0%
Total Carbohydrates 0g
0%
Dietary Fiber 0g
0%
Sugars 0g
Protein 0g
Vitamin A
0%
Vitamin C
0%
Calcium
0%
Iron
0%
* Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs.
Składniki
- (na 4 sztuki)
- 8 kromek chleba tostowego
- 2 kabanosy drobiowe
- 3 jajka klasy L
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki startego żółtego sera
- szczypiorek
- sos andaluzyjski Folwark
Przygotowanie
- Z czterech kromek chleba tostowego odkrawamy skórki. Następnie każdą kromkę delikatnie wałkujemy lub ugniatamy ręką.
- Tak przygotowane kromki układamy w foremkach do babeczek. Po dwie kromki na foremkę. Kromki powinny na siebie nachodzić, tak aby wypełniały dno i boki foremki.
- Kabanosy kroimy w plasterki i wsypujemy na środek tostowej babeczki.
- W miseczce rozbełtujemy jajka. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy. Naszą masę ostrożnie wylewamy na tostowe wnętrz wypełnione kabanosem.
- Wierzch każdej babeczki posypujemy startym żółtym serem.
- Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (środkowy poziom). Pieczemy do ścięcia masy jajecznej.
- Po wyjęciu z piekarnika czekamy do lekkiego przestudzenia. Po czym delikatnie wyjmujemy tostowe babeczki. Każdą polewamy ulubionym sosem, np. andaluzyjskim i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
- Smacznego
Słodkie okruszki Blog kulinarny i nie tylko https://www.slodkieokruszki.pl/