Dziś zapraszam Was na pyszne tostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską. Proste i wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Idealne od tak lub z ulubionym sosem, ketchupem itd. Zamiast kiełbasy krakowskiej możecie dodać np. ulubioną szynkę lub wzbogacić „farsz” dodając podsmażone pieczarki. Spróbujcie.
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plasterki sera topionego do tostów
- 4 cienkie plasterki kiełbasy krakowskiej
- około 4 małe szczypty Ziół Małgorzaty Skworcu
- 1 duże jajko
- bułka tarta
- odrobina soli himalajskiej (można pominąć)
- czarny mielony pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Z chleba tostowego odcinamy skórki. Następnie każdą kromkę wałkujemy. Na każdej kromce układamy plasterek sera (warto go przeciąć, aby nie wystawał za kromkę), cienki plasterek kiełbasy krakowskiej (ja często kroję ją na 4 części lub paseczki, aby łatwiej później rolowało się kromki), całość posypujemy małą szczyptą Ziół Małgorzaty.
Każdą kromkę rolujemy, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażmy na oleju z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami np. ketchupem lub domowym sosem czosnkowym.
Smacznego