Tortille z warzywną sałatką – idealne na drugie śniadanie
Dziś zostawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych drugich śniadań. Tortille napełnione po brzegi warzywną sałatką. Szybkie, proste w przygotowaniu i zdrowe. Oczywiście śmiało możecie dodawać różne warzywa. U mnie dziś takie proste zestawienie sałaty, papryki, ogórków i kiełków. W prostocie siła 😉
Składniki:
- 2 tortille
- 3 garście mieszanki sałat (u mnie z marchewką)
- 2 ogórki kiszone
- 2 pełne łyżki kiełków brokuła
- 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 czerwona papryka
- 1-1,5 łyżki wegańskiego majonezu sałatkowego
- do smaku: sól, czarny mielone pieprz i granulowany czosnek
Przygotowanie:
Do miski przekładamy mieszankę sałat, dodajemy kiełki, posiekany szczypiorek, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone ogórki i majonez (najpierw 1 łyżka).
Doprawiamy wszystko solą, pieprzem i małą szczyptą granulowanego czosnku. Mieszamy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy/dodajemy majonezu.
Tortille krótko podgrzewamy na suchej patelni (można pominąć).
Sałatkę nakładamy na tortille, zwijamy w rulon. Każdą tortillę kroimy na pół.
Podajemy posypane kiełkami brokuła.
Jeśli chcecie wziąć tortille ze sobą np. do pracy lub szkoły, to złóżcie placki w inny sposób, tak by farsz podczas transportu wam nie wypadł.
Smacznego