Kakaowe babeczki na wodzie gazowanej
Niespodziewani goście? Dzieci wołają, że chcą coś słodkiego? Na takie okazje zawsze sprawdzają się szybkie domowe babeczki. Jednym z moich ulubionych i niezawodnych przepisów są domowe babeczki na wodzie gazowanej. Proste w przygotowaniu, wilgotne, odpowiednio przechowywane długo zachowują świeżość. Uwielbiane przez moje maluchy i resztę rodziny.
Takie kakaowe muffinki to również świetne rozwiązanie, gdy w naszej lodówce zabraknie mleka. Wodę gazowaną zawsze mamy pod ręką dzięki urządzeniu sodastream. Ja mam swoje urządzenie już dłuży czas i jestem z niego bardzo zadowolona. U nas uwielbia się bąbelki 😉 Duży wybór modeli sodastream i innych dodatków- jak np. syrop do zrobienia szybkiej mirindy, znajdziecie na stronie Konesso. Warto tam oczywiście też zajrzeć po dobrą kawę 😉
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml wody gazowanej
- 100 g cukru
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 2 jajka M
- 100 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy składniki łyżką. Dodajemy jajka, olej i wodę gazowaną. Wszystko mieszamy łyżką (tylko do połączenia, nie za długo).
Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Masę nakładamy do papilotek (do około 3/4 wysokości).
Babeczki pieczemy około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Babeczki przed podaniem można dowolnie udekorować. Moje dzieci jednak najbardziej lubią takie bez dodatków 🙂
Smacznego
*wpis we współpracy
Jakie urocze. Na pewno pyszne.
Polecam upiec 🙂
Ja się zastanawiałam nad kupnem takiego urządzenia, bo u nas woda litrami schodzi i co chwila dźwigam te butelki.
U mnie się sprawdza 🙂 Jestem z niego naprawdę zadowolona 🙂
Upieczone. Pyszne są
Muszą być pyszne ?
Polecam upiec 🙂
Babeczki zawsze sa na topie. U mnie każdy lubi 🙂