Tarta sernikowa do kawy

Tarta sernikowa do kawy – prosty przepis

Lubicie tarty? A serniki? Dziś mam dla was proste połączenie obu pysznych ciast. Tarta sernikowa to szybki pomysł na pyszny deser. Kruchy spód, waniliowa masa serowa, a do tego ulubiona aromatyczna kawa. Czy trzeba czegoś więcej?  No może jeszcze solidna porcja pianki z mleka do kawy 😉 Mój mąż uwielbia. Ja zresztą też. Jak tylko skończyłam zdjęcia tarty sernikowej mój mąż od razu dołożył sobie sporą porcję pianki z mleka do kawy, a ja… przygotowałam sobie ukochane latte. U nas spieniacz do mleka bialetti to podstawa 😉 Bo kawa bez mlecznej pianki, to nie to samo. Zgodzicie się? A gdzie kupić taki spieniacz i dobrą aromatyczną kawę? Ja od lat co jakiś czas odwiedzam sprawdzony, zaufany sklep. Oczywiście piszę o Konesso. Konesso, to internetowy sklep z kawą, ekspresami do kawy, herbatą oraz różnego rodzaju akcesoriami do parzenia i podawania kawy, oraz herbaty. To miejsce, w którym prawdziwy smakosz zawsze znajdzie coś dla siebie.

Jak przygotować tartę sernikową?

Przygotowanie tarty sernikowej jest bardzo proste. Na początku robimy kruchy spód. Gdy spód się chłodzi w lodówce można śmiało zabrać się za masę na sernik. Ta również jest prosta i pyszna. Tu nie ma potrzeby ubijania białek. Potem już tylko wszystko wkładamy do piekarnika i tarta sernikowa gotowa. Tak przygotowaną tartę śmiało można oprószyć cukrem pudrem, przyozdobić świeżymi malinami, a nawet polewą czekoladową. Do tego ulubiona aromatyczna kawa ziarnista. I można cieszyć się chwilą 😉

Składniki:

Na tartę:

  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 80 g masła (lub margaryny)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko M
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody

Na masę serową:

  • 500 g sera na sernik z wiaderka
  • 1 białko i 2 całe jajka M
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy (40 g)

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, żółtko i posiekane masło. Zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki zimniej wody. Z ciasta formuje kulę. Schładzamy w lodówce przez około godzinę.

Ciastem wylepiamy formę na tartę (u mnie 35 x 11 cm, ale sprawdzi się też okrągła 24 cm). Formę z ciastem wkładamy do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Przygotowujemy masę serową. Całe jajka i żółtko mieszamy ręczną trzepaczką z cukrem. Dodajemy ser na sernik, budyń (proszek) i wszystko mieszamy tylko do połączenia. Nie za długo, aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy.

Masę serową wylewamy na przygotowany spód tarty. Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Tartę studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

Tartę można podawać od razu, gdy dobrze przestygnie. Choć warstwa serowa najlepiej smakuje następnego dnia. Warto zostawić ciasto na noc w chłodnym miejscu.

Przed podaniem dowolnie zdobimy.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz