Łaciate naleśniki – idealne dla dzieci
Moje dzieci uwielbiają naleśniki. Tradycyjne, naleśniki budyniowe, naleśniki bez jajek. Każde są pyszne. Dziś polecam wam łaciate naleśniki. Kilka podstawowych składników, chwila przygotowań i dzieci zachwycone. Bo któż odmówiłby takiego naleśnika w łaty? Nawet mój mąż zajada się ze smakiem 😉 Polecam i Wam.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 szklanki mąki – u mnie tortowa TOTA
- 2 jajka M
- 2 czubate łyżeczki naturalnego kakao
- ulubione dodatki do podania
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy gazowaną wodę i mleko. Wszystko dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką, tak by nie było grudek. Można też użyć miksera. Rada: Ciasto warto odstawić na kilka minut i przed smażeniem znów przemieszać.
Odlewamy około 1/4 masy i dodajemy do niej 2 czubate łyżeczki naturalnego kakao. Dokładnie mieszamy składniki. Kakaowa masa powinna wyjść ciut gęstsza niż jasna.
Rozgrzewamy patelnię. Ja smażę naleśniki bez tłuszczu. Jedynie przed pierwszym naleśnikiem lekko natłuszczam patelnię.
Łyżką nakładamy porcje kakaowej masy, tworząc łaty. Chwilę smażymy by ciasto lekko się ścięło i dopiero dolewamy jasne ciasto. Delikatnie ruszamy patelnią, tak by wypełnić ją w całości ciastem.
Smażymy naleśniki z obu stron (gdy pojawią się bąbelki odwracamy naleśnik na drugą stronę).
Naleśniki układamy jeden na drugim, dzięki temu będą bardziej plastyczne. A następnie smarujemy ulubionym nadzieniem. Zwijamy i podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego