Dziś przepis na szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. Przyznam Wam szczerze, że jak byłam mała moja babcia często mi takie robiła i dla mnie były to tylko słodkie kanapki w jajku. Nawet nie wiedziałam, że ta potrawa wywodziła się z Francji, choć… powinna się domyślić skoro moja babcia tyle lat spędziła właśnie we Francji 😉 Bez względu na pochodzenie tego dania, jest ono naprawdę pysznym i słodkim początkiem dnia, który nastraja pozytywnie. Spróbujcie.
Składniki: (na 3-4 tosty)
- 3-4 kromki chleba tostowego
- 1 jajko L
- 3 łyżki mleko
- 1 łyżka cukru pudru
- masło do smażenia
- dodatki: dżem truskawkowy (u mnie 100% Sympathica z Lidl) oraz 1/2 małego banana
Przygotowanie:
Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy cukier puder oraz mleko. Całość łączymy dokładnie widelcem.
Na patelni rozpuszczamy masło.
Chleb tostowy maczam z obu stron (ja robię to podwójnie) w naszej jajeczno-mlecznej mieszance.
Chleb smażymy na złoto na maśle.
Podajemy ciepły z dżemem i plasterkami banana.
Smacznego
Moje dzisiejsze śniadanie niestety nie umywało się do tych pysznych wspaniałości. Dawno nie jadłam takich tościków. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Zachęcam do zrobienia. Bo są szybkie i co najważniejsze smaczne 🙂
Tosty francuskie?
Zawsze!
Mniam!
🙂
😀
uwielbiam tosty francuskie 🙂
tej nazwy nauczyłam się od teściowej, u nas w domu to był „chleb maczany w jaju” ale i tak pyszny 😉
Ja też tak je kiedyś nazywałam 😉 Ale nazwa nie ważna, ważny smak 🙂
Pozdrawiam