Dziś zapraszam Was na przepis na zdrowe batoniki z dmuchanej kaszy jaglanej (na oleju kokosowym). Pysznie, szybko, słodko i… zdrowo. Batoniki są idealne do popołudniowej kawy, jaka słodka przekąska do ulubionej książki lub filmu… nic tylko jeść. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, więc warto po nie sięgnąć od czasu do czasu. Spróbujcie, polecam.
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Składniki:
- 5 łyżek oleju kokosowego (u mnie Woj-len)*
- 5 łyżek miodu (u mnie stały lipowy)
- 50 g dmuchanej kaszy jaglanej
- 3 łyżki ciemnego kakao (do wypieków)
*po rozpuszczeniu niespełna 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Rozpuszczamy olej kokosowy, można to zrobić w garnuszku na małym ogniu lub szybko w mikrofalówce.
Olej wlewamy do miski, dodajemy ciemne kakao, całość dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy rozpuszczony miód (podobny sposób rozpuszczenia jak w przypadku oleju kokosowego). Całość bardzo dokładnie mieszamy.
Na koniec wsypujemy naszą dmuchaną kaszę jaglaną. Wszystko mieszamy.
Mały pojemniczek (u mnie plastikowy do przechowywania żywności) wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy do niego całą naszą masę. Uklepujemy łyżką, aby powierzchnia była równia. Wszytko wkładamy do zamrażalnika na około 1 godzinę lub dłużej (, ale po tym czasie masa powinna być już wystarczająca zwarta).
Gdy masa jest zwarta tniemy ja na małe batoniki. Podajemy.
Batoniki z dmuchanej kaszy jaglanej (na oleju kokosowym) przechowujemy w lodówce.
Smacznego
te batoniki kojarzą mi się z moją ukochaną „szyszką” z dzieciństwa. wygląda przepysznie. pozdrawiam ciepło!
Również pozdrawiam 🙂
Jadałam takie będąc jeszcze w gimnazjum (podobne). Były sprzedawane w sklepiku szkolnym. Pyszności! Pozdrowionka serdeczne, miłego weekendu życzę 🙂
pyszne,byłyby idealne do pracy
🙂