Śmietankowy sernik z gruszką. Lubicie serniki? Ja i moja rodzina wprost za nimi przepadamy. Dziś zapraszam Was na pyszny śmietankowy sernik z gruszką. Idealny na osłodę ciężkiego tygodnia. Sernik, który Wam dziś polecam jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie posiada spodu (choć oczywiście jeśli wolicie serniki ze spodem, możecie taki zrobić z połączenia ciastek rozkruszonych w blenderze i roztopionego masła), a jego dodatkowym atutem są pyszne, słodkie kawałki gruszek… Mówię Wam po prostu niebo na talerzu 😉 Nie ukrywam, że nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam sobie jeszcze lekko ciepły kawałek 😉 No cóż… uwielbiam takie serniki. Dlatego szczerze Wam polecam ten przepis na weekend. Spróbujcie.
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).
Składniki: (na tortownice 24 cm)
- 0,5 kg sera z wiaderka
- 125 g miękkiego masła
- niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
- 4 jajka L
- 1,5 łyżki budyniu o smaku śmietankowym
- 2 małe słodkie gruszki
- cukier puder do oprószenia ciasta
- szczypta soli
Przygotowanie:
Tortownice smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną.
Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka.
Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli.
Do żółtek dodajemy cukier, miękkie masło i budyń. Całość dokładnie miksujemy. Następnie powoli łyżka po łyżce dodajemy ser z wiaderka, miksując na małych obrotach.
Na koniec do naszej serowej masy dodajemy ubite białka i całość miksujemy chwile (tylko do połączenia składników) na najmniejszych obrotach miksera.
Masę serową wykładamy do przygotowanej tortownicy.
Gruszki obieramy kroimy na pół, wydrążamy środki i odcinamy niejadalne końce, a następnie tniemy w paseczki. Tak przygotowane kawałki gruszek układamy na serniku, wciskając je w masę serową.
Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45-50 minut. Po tym czasie zostawiamy jeszcze na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Gdy sernik przestygnie oprószamy go cukrem pudrem.
Sernik warto włożyć i przechowywać w lodówce, wówczas nabierze bardziej zbitej konsystencji.
Smacznego
Wygląda baaaardzo smakowicie:)
Dziękuję 😀
Serniki to ja kocham pod każdą postacią! Z gruszką nie jadłam, ale aż mnie korci, żeby spróbować. Pozdrawiam 🙂
Ja również uwielbiam serniki (zresztą jak cała moja rodzina). Polecam spróbować połączenia z gruszką.
Bardzo lubię połączenie sera z gruszką 🙂
Polecam 🙂
Wczoraj uciekam ten sernik, dzisiaj będziemy go konsumować. Wygląda apetycznie 🙂
Smacznego 🙂