Szybkie dwukolorowe ciasto z nutą kawy

Szybkie dwukolorowe ciasto z nutą kawy

Jak umilić sobie i innym dzień? Ja polecam pyszne domowe dwukolorowe ciasto i filiżankę aromatycznej kawy. Dla mnie duet idealny. Przepis na ciasto jest naprawdę prosty. Kilka chwil przygotowań i już można piec. To doskonały pomysł na niespodziewanych gości, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego lub na zbliżające się święta. Dwukolorowe ciasto można dowolnie udekorowań. Z warstwą mlecznej polewy będzie smakować jeszcze lepiej 😉 Do takiego ciasta idealnie pasuje aromatyczna kawa. Tu zachęcam Was do zapoznania się z ofertą  sklepu Zaparzamy.pl

Zajrzyj do świata kawy i herbaty – Zaparzamy.pl

W ofercie Zaparzamy.pl znajdziecie nie tylko wyjątkowe kawy, ale też herbaty, słodkości, syropy, miody i wiele więcej. Zwróćcie też uwagę na przepiękne zestawy prezentowe. Idealne na zbliżające się święta.

Możecie też zamówić personalizowaną kawę lub herbatę. Spójrzcie tylko na mój piękny zestaw. Oczywiście napis może być dowolny. To świetny pomysł na prezent (nie tylko świąteczny).

Jak przygotować dwukolorowe ciasto z nutą kawy?

Przygotowanie takiego ciasta do kawy jest naprawdę proste. Wystarczy kilka podstawowych składników, chwila miksowania i można piec. Ciasto jest na małą blaszkę.

Szybkie ciasto do kawy


Składniki: 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka klasy L
  • niepełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki)
  • pół szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki naturalnego kakao
  • 1 pełna łyżeczka kawy zbożowej
  • odrobina ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i wlewamy olej. Całość dokładnie miksujemy.

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko krótko miksujemy (tylko do połączenia).

Formę na ciasto (18×28 lub 23×23 i podobne, ja miałam dziś ciut większą formę, dlatego ciasto jest trochę niższe) wykładamy papierem do pieczenia.

Pół masy (ja dziś dałam ciut więcej niż pół) wlewamy do blaszki. Do drugiej części masy dodajemy kakao i kawę zbożową. Wszystko mieszamy do połączenia.

Ciemne ciasto wykładamy dowolnie na jasne. Patyczkiem od szaszłyków mieszamy delikatnie oba ciasta tworząc esy floresy.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.

Ciasto dowolnie dekorujemy.

Smacznego



Wpis we współpracy reklamowej z Zaparzamy.pl

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

Dodaj komentarz