Bardzo puchate pierniczki – dzieci je kochają

Puchate miękkie pierniczki

Bardzo puchate pierniczki domowe – dzieci je kochają

Do świąt już tylko kilka dni. Dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszne, bardzo puchate pierniczki domowe. Moje dzieci je kochają. Wraz z nimi w weekend robiłam kolejną partię tych puszystych pierniczków. Dlaczego kolejna? Bo są tak pyszne, że zawsze znikają w mgnieniu oka i przed świętami piekę je kilka razu. Może ta dotrzyma do świąt? Jak nie, to spokojnie zdążę upiec nowe 😉 Przepis na domowe pierniczki jest bardzo prosty. Pierniczki wychodzą puchate, miękkie i można je od razu jeść lub przechować w puszce czy słoju.

Jeśli szukacie innych przepisów na domowe pierniczki, to sprawdźcie te:

Jak zrobić miękkie puchate pierniczki na święta?



Składniki:

  • 400 g mąki pszennej – polecam tortową lub luksusową ToTa
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 100 ml miodu

Przygotowanie:

Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao umieszczamy w garnuszku. Podgrzewamy mieszając, aż rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wsypujemy mąkę, sodę, wbijamy jajka i dodajemy naszą słodką mieszankę z garnuszka.

Wszystko mieszamy łyżką. Gdy to już nie będzie możliwe lekko podsypujemy rękę mąką i mieszamy składniki tworząc coś w rodzaju a la kuli. Uwaga! Ciasto będzie się lepić! Tak ma być. Nie dodajemy więcej mąki.

Miskę z ciastem schładzamy przez 10-15 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto będzie się już nadawać do pracy, przestanie się lepić, będzie miękkie i plastyczne.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką macie na około 4-5 mm (nie cieniej niż na 3 mm). Wycinamy dowolne kształty.

Pierniczki układamy w odstępach na blaszce. Pieczemy około 8-10 minut. Pierniczki należy obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Kiedy zrobią się puszyste i lekko złociste ,a od spodu rumiane, to wyjmujemy blachę. 

Pierniczki przechowujemy w puszce wyłożonej papierem.

Smacznego

Puszyste pierniczki przepis

*Wpis we współpracy reklamowej z ToTa mąka

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz