Omlet na samych białkach

Omlet na samych białkach

Omlet na białkach

Omlet na samych białkach

Dziś pomysł na pyszne śniadanie. Mój ukochany omlet na samych białkach. Przygotowanie takiego omleta jest bardzo proste. Możecie go podać z dowolnymi dodatkami. U mnie dziś wersja z serkiem, jagłami i sosem czekoladowym 🙂 Taka mała rozpusta na dobry początek weekendu 😉 P.s. Jeśli chcecie by omlet wyszedł Wam jeszcze grubszy użyjcie mniejszej patelni 😉


Jak zrobić omlet na samych białkach?

Składniki:

  • 170 g płynnych białek – niezmiennie polecam te od Farma Białka
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru/erytrolu
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • mała szczypta soli
  • propozycja podania: serek naturalny, jagły ekspandowane, sos czekoladowy i listki mięty

Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą. Dodajemy partiami cukier dalej ubijając.

Mąkę mieszamy z budyniem. Do ubitej słodkiej piany dodajemy powoli mąkę z budyniem i delikatnie całość mieszamy. Jeśli wam się spieszy można całość zmiksować krótko na małych obrotach, ale omlet lekko straci na puszystości.

Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy z obu stron na małym ogniu (najpierw pod przykryciem, potem obracamy omlet i smażymy już bez przykrycia).

Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie kremowy serek, jagły, sos czekoladowy i listki mięty 😉

Smacznego



Wpis we współpracy reklamowej z Farma Białka

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz