Omlet na samych białkach
Dziś pomysł na pyszne śniadanie. Mój ukochany omlet na samych białkach. Przygotowanie takiego omleta jest bardzo proste. Możecie go podać z dowolnymi dodatkami. U mnie dziś wersja z serkiem, jagłami i sosem czekoladowym 🙂 Taka mała rozpusta na dobry początek weekendu 😉 P.s. Jeśli chcecie by omlet wyszedł Wam jeszcze grubszy użyjcie mniejszej patelni 😉
Jak zrobić omlet na samych białkach?
Składniki:
- 170 g płynnych białek – niezmiennie polecam te od Farma Białka
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru/erytrolu
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- mała szczypta soli
- propozycja podania: serek naturalny, jagły ekspandowane, sos czekoladowy i listki mięty
Przygotowanie:
Białka ubijamy z solą. Dodajemy partiami cukier dalej ubijając.
Mąkę mieszamy z budyniem. Do ubitej słodkiej piany dodajemy powoli mąkę z budyniem i delikatnie całość mieszamy. Jeśli wam się spieszy można całość zmiksować krótko na małych obrotach, ale omlet lekko straci na puszystości.
Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy z obu stron na małym ogniu (najpierw pod przykryciem, potem obracamy omlet i smażymy już bez przykrycia).
Podajemy z ulubionymi dodatkami – u mnie kremowy serek, jagły, sos czekoladowy i listki mięty 😉
Smacznego
Wpis we współpracy reklamowej z Farma Białka