Szybkie ciasto z pomarańczową nutą Idealne ciasto do kawy czy herbaty. Wyjątkowo proste w przygotowaniu. Szybki i naprawdę pyszny wypiek do przygotowania, którego potrzebujecie kilku podstawowych składników i … łyżki. Tego ciasta nie trzeba miksować. Wystarczy składniki wymieszać łyżką. Przelać do foremki i upiec. Szybkie ciasto z pomarańczową nutą, to mój sprawdzony sposób na coś słodkiego do kawy. Często jest tak, że po prostu nie mam na nic czasu, a goście są już tuż tuż lub my sami mamy ochotę na coś słodkiego. Wówczas takie szybkie ciasto jest przysłowiowym strzałem w 10. Spróbujcie i Wy. Pozdrawiam i życzę Wam miłego dnia.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 450 TOTA
- 1 szklanka cukru (można dać ciut mniej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka klasy M
- 2/3 szklanki mleka
- 8 łyżek delikatnej w smaku oliwy z oliwek lub oleju
- skórka starta z 1 pomarańczy
- ulubiona polewa czekoladowa – u mnie polewa mleczna od Helio 🙂 Uwaga! Specjalnie nie rozpuściłam jej do końca by uzyskać charakterystyczne czekoladowe zgrubienia.
Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowanie:
Do większej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Mieszamy składniki łyżką.
Do składników ścieramy na drobnej tarce skórkę z 1 pomarańczy, mieszamy składniki.
W drugiej miejsce mieszamy dokładnie jajka, oliwę lub olej i mleko.
Składniki z drugiej miski przelewamy do tych w pierwszej misce i całość mieszamy łyżką do połączenia składników (nie mieszamy za długo).
Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) piekarnika na środkowy poziom i pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 40-45 minut).
Ciasto studzimy, wyciągamy z foremki.
Dekorujemy polewą czekoladową.
Smacznego