Ciasto tiramisu – kwintesencja kawowych smaków Kto kocha kawę? A słodkości? Jak dla mnie od zawsze jest, to duet idealny. Dlatego, gdy pierwszy raz spróbowałam u znajomej ciasta tiramisu, po prostu się w nim zakochałam. Pyszne, delikatne ciasto bez pieczenia z jajeczno-serowym kremem przełożonym nasączonymi biszkoptami. Przygotowując ten deser powinniście mieć pod ręką likier Amarretto i… pyszną, aromatyczną kawę. Bez niej ani rusz.
U mnie dziś wyjątkowa kawa Riposso Bianco 100% ARABICA ze sklepu CzasKawy.pl Ziarna kawy są średnio palone, co sprawia że naturalna kwasowość ziaren jest doskonale wyważona, natomiast goryczka w zaparzonej kawie jest mało wyczuwalna. Taka kawa wyśmienicie smakuje solo, czyli jako tradycyjne włoskie espresso, jak i w połączeniu z mlekiem (jak wiecie, to moja ulubiona wersja kawy ;)). Sprawdza się ona również doskonale do nasączenia najróżniejszych ciast, w tym biszkoptów do wspomnianego tiramisu. Właściwie mogę Wam tu polecić wszystkie dostępne kawy marki Riposso 🙂 Kawa, którą można pić każdego dnia 😉
P.s. Warto teraz zajrzeć na stronę czaskawy.pl bo znajdziecie tam świetną promocję 😀 DARMOWA DOSTAWA! Wystarczy, że składając zamówienie wpiszesz kod rabatowy: DD17 (więcej informacji na temat promocji na stronie czaskawy.pl)
P.s. Nie zapomnijcie, że kawa i akcesoria, to wspaniały pomysł na prezent 😀 Ja już znalazłam coś dla mojej mamy 😉 Ona kocha kawę o wiele mocniej niż ja 😉 A ostatnio popsuł się jej jej ukochany młynek… I już wiem, gdzie złożyć zamówienie 😉
Mając już dobrej jakości kawę można się wziąć za przygotowania pysznego tiramisu 🙂 Chętnie na przepis? Na to do dzieła 🙂
Składniki:
- około 250-260 g podłużnych biszkoptów
- 500 g serka mascarpone
- 3 jajka klasy L
- 50 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 6 łyżek likieru Amaretto (90ml) / opcjonalnie można zamienić na bezalkoholowy likier barmański o smaku Amaretto
- 250 ml kawy espresso (doskonale sprawdzi się tutaj: Riposso Bianco 100% ARABICA)
- szczypta soli
- naturalne kakao do posypania ciasta
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy kawę espresso. Przelewamy ją do szerokiej szklanki lub miseczki i odstawiamy do wystudzenia. Następnie do naszej kawy dolewamy likier Amarretto, mieszamy całość.
Jajka sparzamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dokładamy stopniowo ser mascarpone, miksując.
Białka ubijamy z dodatkiem soli (szczypta) na sztywną pianę.
Pianę z białek mieszamy delikatnie szpatułką z masą mascarpone.
Podłużne biszkopty zanurzamy pojedynczo na krótko w kawie (maczamy z obu stron) i układamy w prostokątnej formie (u mnie 20×22) jeden obok drugiego.
Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę masy. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę biszkoptów (te również zanurzamy na krótka chwilę w kawie). Przykrywamy je resztą masy.
Nasze ciasto tiramisu wkładamy na minimum 5-6 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem ciasto oprószamy kakao i kroimy ostrym nożem.
Smacznego