Szybkie ciasto z owocami – prosty przepis
Dziś mam dla Was przepis na pyszne i szybkie ciasto z owocami. Do jego przygotowania nie trzeba nawet mikser 😉 Ciasto przygotujecie dosłownie w kilka minut. Kilka podstawowych składników, ulubione owoce (te można dowolnie zmieniać) i gotowe. Ciasto przygotowałam na bazie oleju rzepakowego, dzięki temu dłużej zachowuje swoją świeżość. Poza tym zastosowanie oleju rzepakowego zamiast masła w wypiekach ma o wiele więcej zalet. Czy wiedzieliście, że…
ZALETY ZASTĘPOWANIA MASŁA W PRZEPISACH NA CIASTO OLEJEM RZEPAKOWYM:
- Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta.
- Olej rzepakowy to doskonała alternatywa do masła. Zwykle każdy posiada w domu olej do przygotowywania potraw, więc nie ma ryzyka, że akurat nie ma odpowiedniej ilości masła w lodówce.
- Obecnie kostka masła kosztuje aż 7-8 zł. Po co przepłacać, skoro mamy tańsze i lepsze zamienniki.
- Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe. Tymczasem tłuszcze roślinne, w tym olej rzepakowy zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwstawnym. Mają silne działanie przeciwzapalne i chronią nasze serce.
- Spożywając żywność roślinną znacznie obniżamy produkcję CO2 i przyczyniamy się do zmniejszenia tempa zmian klimatycznych.
- Zastosowanie oleju rzepakowego zamiast masła w wypiekach sprawi, że nasze ciasto będzie tańsze, zdrowsze, wegetariańskie i zachowa swój tradycyjny smak.
Ja mam zawsze zapas oleju rzepakowego w domu i chętnie z niego korzystam przygotowując różne słodkie wypieki 🙂 P.s. Jeśli chcecie więcej poczytać o zaletach oleju rzepakowego to zajrzycie tutaj: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/
Jak przygotować szybkie ciasto z owocami?
Przepis na ciasto z owocami na bazie oleju rzepakowego jest naprawdę prosty. Pamiętajcie tylko, by nie dodawać za dużo owoców. Jeśli chcecie upiec ciasto w większej blaszce wystarczy podwoić składniki. To kto się skusi na takie pyszne ciasto z owocami? 🙂
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- niepełna szklanka cukru
- 4 jajka klasy M
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka borówek (mała garść)
- 2 połówki moreli z syropu
*szklanka ma u mnie 250 ml
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba rodzaje cukru. Składniki mieszamy ręczną trzepaczką.
Następnie dolewamy olej i energicznie wszystko mieszamy.
Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia.
Rada: Składniki można też zmiksować mikserem na małych obrotach.
Spód tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.
Masę wylewamy do foremki. Na wierzch wykładamy borówki i pokrojone morele.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 min).
Ciasto po przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego
Wpis „Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych”
Świetny przepis
Uwielbiam ciasta z owocami 🙂 Piękne wyszło 🙂
Dziękuję i polecam 🙂
Mniam, takie ciasta to lubię najbardziej 🙂
🙂
Zrobiłam wczoraj, a dziś już został tylko kawałek. Świetny przepis
Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂