Ciasto leśny mech z kremem kajmakowym
Dziś ma dla Was kolejny pyszny przepis, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Ciasto leśny mech z kremem kajmakowym. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, doskonałe na weekend, przyjęcia lub święta. Pyszne ciasto szpinakowe przekładane kremem kajmakowym na bazie mascarpone. Ciasto leśny mech z kremem to efektowna i pyszna propozycja na deser. Jeśli spodziewacie się gości, to to ciasto może ich zachwycić. Spróbujcie.
Przepis na ciasto leśny mech z kremem kajmakowym
Ciasto leśny mech, znane też pod nazwą ciasto leśne runo pojawia się bardzo często na różnych przyjęciach czy ślubach. Najczęściej wypełnione jest słodkim, białym kremem na bazie mascarpone i udekorowane pestkami granatu. Ja jednak polecam wam dziś ciut inną wersję. Leśny mech z kremem kajmakowym. U mnie do dekoracji i przełamania smaku wiśnie z syropu. Takie leśny mech jest równie prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny. Idealny dla wielbicieli słodkości i kajmakowych smaków. Spróbujcie.
Składniki:
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g świeżego szpinaku
- 3 jajka klasy M
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek masy kajmakowej (lub więcej do smaku) – u mnie masa kajmakowa z solą morską
Dodatkowo:
- wiśnie z syropu do dekoracji
Przygotowanie:
Szpinak płuczemy i suszymy na sicie. Szykujemy pozostałe składniki.
Do misy blendera z nożami wlewamy olej. Stopniowo dodajemy szpinak, wszystko miksujemy.
Białka ubijamy w jednej misce. Żółtka miksujemy z cukrem.
Do miski ze zmiksowanymi żółtkami dodajemy naszą szpinakową masę. Miksujemy składniki do połączenia.
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do połączenia. Na koniec dodajemy nasze ubite białka. Krótko i delikatnie miksujemy lub mieszamy składniki łyżką.
Masę wylewamy do formy (u mnie z kominkiem 24). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 min. Czas może być różny w zależności od piekarnika.
Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy. Ostrym nożem odcinamy górę ciasta. Kawałki przekładamy do miski i rozdrabniamy w rękach.
Szykujemy masę. Miksujemy mascarpone, masę kajmakową i śmietankę na krem.
Krem nakładamy na ciasto. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi kawałkami ciasta. Układamy wiśnie i gotowe ?
Smacznego