Szybkie ciasto z owocami

Szybkie ciasto z owocami – prosty przepis

Dziś mam dla Was przepis na pyszne i szybkie ciasto z owocami. Do jego przygotowania nie trzeba nawet mikser 😉 Ciasto przygotujecie dosłownie w kilka minut. Kilka podstawowych składników, ulubione owoce (te można dowolnie zmieniać) i gotowe. Ciasto przygotowałam na bazie oleju rzepakowego, dzięki temu dłużej zachowuje swoją świeżość. Poza tym zastosowanie oleju rzepakowego zamiast masła w wypiekach ma o wiele więcej zalet. Czy wiedzieliście, że…

ZALETY ZASTĘPOWANIA MASŁA W PRZEPISACH NA CIASTO OLEJEM RZEPAKOWYM:

  1. Olej rzepakowy ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta.
  2. Olej rzepakowy to doskonała alternatywa do masła. Zwykle każdy posiada w domu olej do przygotowywania potraw, więc nie ma ryzyka, że akurat nie ma odpowiedniej ilości masła w lodówce.
  3. Obecnie kostka masła kosztuje aż 7-8 zł. Po co przepłacać, skoro mamy tańsze i lepsze zamienniki.
  4. Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe. Tymczasem tłuszcze roślinne, w tym olej rzepakowy zawierają cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe o działaniu przeciwstawnym. Mają silne działanie przeciwzapalne i chronią nasze serce. 
  5. Spożywając żywność roślinną znacznie obniżamy produkcję CO2 i przyczyniamy się do zmniejszenia tempa zmian klimatycznych.
  6. Zastosowanie oleju rzepakowego zamiast masła w wypiekach sprawi, że nasze ciasto będzie tańsze, zdrowsze, wegetariańskie i zachowa swój tradycyjny smak.

Ja mam zawsze zapas oleju rzepakowego w domu i chętnie z niego korzystam przygotowując różne słodkie wypieki 🙂 P.s. Jeśli chcecie więcej poczytać o zaletach oleju rzepakowego to zajrzycie tutaj:  https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym/

Jak przygotować szybkie ciasto z owocami?

Przepis na ciasto z owocami na bazie oleju rzepakowego jest naprawdę prosty. Pamiętajcie tylko, by nie dodawać za dużo owoców. Jeśli chcecie upiec ciasto w większej blaszce wystarczy podwoić składniki. To kto się skusi na takie pyszne ciasto z owocami? 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka klasy M
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka borówek (mała garść)
  • 2 połówki moreli z syropu

*szklanka ma u mnie 250 ml

Przygotowanie:

Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba rodzaje cukru. Składniki mieszamy ręczną trzepaczką.

Następnie dolewamy olej i energicznie wszystko mieszamy.

Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia.

Rada: Składniki można też zmiksować mikserem na małych obrotach.

Spód tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką.

Masę wylewamy do foremki. Na wierzch wykładamy borówki i pokrojone morele.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 min).

Ciasto po przestudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego

Wpis „Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych”

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

Skomentuj Magdalena Anuluj pisanie odpowiedzi