Szybkie ciasteczka ze słodkim twarożkiem

Francuskie ciasteczka ze słodkim twarożkiem

Szybkie ciasteczka ze słodkim twarożkiem

Dziś zostawiam Wam pomysł na pyszne, ekspresowe ciasteczka nadziane słodkim waniliowym twarogiem. Ja uwielbiam takie słodkości. Idealne do kawy, herbaty. Takie francuskie ciasteczka można też wziąć do pracy lub po prostu zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Spróbujcie. W prostocie siła 😉



Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (można zamienić na zwykły cukier + cukier wanilinowy do smaku)
  • 60 g płynnego białka lub 2 białka jaj
  • 1 ciasto francuskie
  • dodatkowo: cukier do posypania ciasteczek i białko do posmarowania

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na duże prostokąty. Na górze każdego prostokąta robimy z 4 przecięcia.

Twaróg mieszamy z cukrem i białkiem. Na każdy prostokąt nakładamy nasz słodki twarożek. Składamy prostokąty tak by przykryć nasze nadzienie częścią z nacięciami.

Dociskamy brzegi ciasteczek palcami, a następnie widelcem tworząc charakterystyczne wzorki.

Ciasteczka na koniec smarujemy białkiem i posypujemy cukrem.

Pieczemy do ładnego zarumienienia (około 20-25 minut) w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny, obserwujemy ciasteczka.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz