Szybkie ciasteczka z miodowym twarożkiem i borówkami
Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasteczka wypełnione pysznym miodowym twarożkiem i borówkami. Tak prosto i jednocześnie tak pysznie. Ja uwielbiam takie rozwiązanie. Jak nie raz już pisałam „w prostocie siła” ? Takie ciasteczka sprawdzą się idealnie do kawy lub herbaty. Francuskie ciasteczka z twarożkiem to też świetne rozwiązanie, gdy mają nas odwiedzić niezapowiedziani goście. Polecam. Prosto, szybko i smacznie 🙂
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 g półtłustego twarogu
- 2 pełne łyżki miodu – u mnie delikatny miód faceliowy
- 2 żółtka jaj klasy M
- borówki
- mleko do posmarowania brzegów ciasta
- cukier puder
Przygotowanie:
Do miski przekładamy nasz twaróg, rozrabniamy go widelcem. Dodajemy 2
pełne łyżki miodu i 2 żółtka jaj. Mieszamy dokładnie składniki.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 10 prostokątów. Rada: Najlepiej jest je rozwinąć od razu na dużej blaszce (o ile wasze ciasto jest od razu na papierze do pieczenia, sprawdźcie na etykiecie produktu).
Na każdy prostokąt nakładamy porcję miodowego twarożku zostawiając brzegi wolne.
W twarożek delikatnie wciskamy borówki.
Brzegi każdego prostokąta smarujemy mlekiem.
Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 200 st piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) i pieczemy około 20 min do ładnego zarumienienia ciasteczek.
Przed podaniem ciasteczka oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego