Ciasteczka z budyniem i borówkami

Szybkie ciasteczka z budyniem i borówkami

Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasteczka z budyniem i borówkami. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Wystarczy kilka minut i deser gotowy 🙂 Kto się skusi na takie francuskie ciasteczka z budyniem i borówkami? 🙂

Jak zrobić szybkie francuskie ciasteczka z budyniem i borówkami?

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie
  • 1 budyń o smaku waniliowym Emix
  • 1 łyżka cukru lub do smaku
  • 0,5 l mleka
  • borówki
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek

Przygotowanie:

Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja dałam odrobinę mleka mniej i 1 łyżkę cukru).

Ciasto rozwijamy, składamy wzdłuż na pół by wyznaczyć linię, po czym prostujemy. Teraz całość kroimy na prostokąty.

Na jedną połówkę każdego prostokąta (na środek) wykładamy budyń (u mnie 2 pełne łyżeczki). W budyń lekko wciskamy po 2-3 borówki. Drugą część każdego prostokąta (dolną) nacinamy na środku (2-3 ukośnie nacięcia).

Składamy połówki (nakładamy dolną naciętą część na górną) i dociskamy brzegi widelcem robiąc wzorek.

Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do ładnego zarumienienia (około 15 minut, czas pieczenia zależy od piekarnika i użytego ciasta).

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego

Wpis we współpracy reklamowej z Emix

3 comments

Dodaj komentarz