Szybkie ciasteczka z budyniem i borówkami
Dziś mam dla Was przepis na szybkie ciasteczka z budyniem i borówkami. Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Wystarczy kilka minut i deser gotowy 🙂 Kto się skusi na takie francuskie ciasteczka z budyniem i borówkami? 🙂
Jak zrobić szybkie francuskie ciasteczka z budyniem i borówkami?
Składniki:
- 2 ciasta francuskie
- 1 budyń o smaku waniliowym Emix
- 1 łyżka cukru lub do smaku
- 0,5 l mleka
- borówki
- cukier puder do oprószenia ciasteczek
Przygotowanie:
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja dałam odrobinę mleka mniej i 1 łyżkę cukru).
Ciasto rozwijamy, składamy wzdłuż na pół by wyznaczyć linię, po czym prostujemy. Teraz całość kroimy na prostokąty.
Na jedną połówkę każdego prostokąta (na środek) wykładamy budyń (u mnie 2 pełne łyżeczki). W budyń lekko wciskamy po 2-3 borówki. Drugą część każdego prostokąta (dolną) nacinamy na środku (2-3 ukośnie nacięcia).
Składamy połówki (nakładamy dolną naciętą część na górną) i dociskamy brzegi widelcem robiąc wzorek.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do ładnego zarumienienia (około 15 minut, czas pieczenia zależy od piekarnika i użytego ciasta).
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego
Wpis we współpracy reklamowej z Emix
Zrobiłam pyszne wyszły
Cieszę się, że smakowały 🙂
Pyszny i szybki do zrobienia deser ???? Często robię takie ciastka z serem albo jabłkami.