Szybkie twarogowe ciasteczka na sodzie Lubicie szybkie desery? Dziś mam dla was prosty i ekspresowy przepis. Wystarczy zagnieść ciasto, zrobić odpowiedni kształt i usmażyć. Takie twarogowe ciasteczka na sodzie będą idealne do kawy, herbaty, na Tłusty Czwartek, sylwestrowy stół lub gdy po prostu najdzie Was ochota. Proste, pyszne i szybkie. Czasem naprawdę nie trzeba nic więcej 🙂 To kto skusi się na takie twarogowe ciasteczko?
Składniki:
- 250 g chudego twarogu (sprawdzi się też półtłusty lub tłusty)
- 1 jajko klasy M
- 1 płaska łyżka cukru
- 0,5 płaskiej łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 szklanka + 1-2 łyżki mąki pszennej – u mnie TOTA
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Do miski przekładamy twaróg, wstępnie rozdrabniamy widelcem.
Następnie wbijamy jajko, dodajemy oba rodzaje cukru oraz mąkę i sodę. Wszystko razem zagniatamy ręką.
Odrywamy kawałki ciasta i tworzymy z nich w dłoniach krótkie wałeczki (ja najpierw robię kulkę ala orzech włoski i potem wałeczek). Co jakiś czas warto ręce przemyć zimną wodą, ułatwi to tworzenie wałeczków.
Wałeczki układamy na rozgrzanym oleju i smażmy z obu stron na złoto. Uwaga! Zachowajcie odstępy, bo ciasto rośnie podczas smażenia. Ja tu dodałam na raz za dużą ilość 😉 Ale i tak się udały.
Wyciągamy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy mocno cukrem pudrem.
Smacznego