Dziś zapraszam Was na pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka o smaku pierniczków. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. Wspaniałe również do zabrania ze sobą na spacer. U nas dziś piękna pogoda, słoneczko, aż żal siedzieć w domu 😉 Polecam Wam te pyszne ciasteczka. Przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę (nie licząc chłodzenia w lodówce, ale to też tylko 30 minut). Spróbujcie i… smacznego 😉
Składniki: (na około 16 ciasteczek)
- 60 g masła (zimnego)
- 110 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej*
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 65 g cukru pudru trzcinowego BIO
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 żółtko jajka klasy M
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (płaska)
* wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną z 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (na około 30 minut). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem robimy wzory na ciasteczkach lekko je tym samym spłaszczając. Pieczemy na środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 17-20 minut. Dopiero po przestygnięciu zdejmujemy ciasteczka z blaszki.
Zapraszam Was do zapoznania się z ofertą eko sklepu internetowego ze zdrową żywnością biogo.pl
Smacznego
Mhmm…. Pychotka! Muszę koniecznie u siebie wypróbować! :*
Polecam 🙂
Smakowite 🙂
Dziękuję 🙂
Uwielbiam korzenne ciasteczka <3
To polecam spróbować 😉
Wyglądają smakowicie!
I ta kombinacja: szybki przepis i smak pierników.
Baaardzo zachęcające!
Dziękuję 😀
Dawno nie robiłam tego typu ciasteczek – pora to nadrobić 😀
Polecam 😉 Nie ma jak domowe ciasteczka 😉
Muszą być naprawdę pycha!:)
Oj były ?