Lekka sałatka ryżowa z kiełkami, jajkiem i ogórkiem

Lekka sałatka ryżowa z kiełkami, jajkiem i ogórkiem (2)Lekka sałatka ryżowa z kiełkami, jajkiem i ogórkiem (1)

Uwielbiam ryż w każdej postaci. Ostatnio przygotowałam pyszną, lekką sałatkę ryżową z kiełkami, jajkiem i ogórkiem. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwile, zwłaszcza jeśli tak jak ja macie wcześniej ugotowany ryż. Taka lekka sałatka ryżowa doskonale sprawdzi się w formie kolacji, na przyjęciu (polecam większą ilość) lub do pracy – idealna, sycąca propozycja, którą łatwo zabrać ze sobą np. w hermetycznym pojemniczku. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1/2 woreczka ugotowanego wcześniej ryżu parboiled z dzikim Risana (50 g)
  • 2 jajka M
  • 1 średni ogórek kwaszony
  • około 1 i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę (ja używam siteczka do warzyw). Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka kwaszonego, wcześniej ugotowany ryż (zimny) i kiełki (troszkę zastawiamy na wierzch sałatki). Doprawiamy całość solą himalajską i czarnym mielonym pieprzem, dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Próbujemy (*), posypujemy po wierzchu sałatkę kiełkami.

(*) Sałatkę najlepiej odstawić na pół godziny, aby smaki się przegryzły.

Lekka sałatka ryżowa z kiełkami, jajkiem i ogórkiem (3)

Smacznego

Smaczne a nie tuczy

2 comments

Dodaj komentarz