Uwielbiam ryż w każdej postaci. Ostatnio przygotowałam pyszną, lekką sałatkę ryżową z kiełkami, jajkiem i ogórkiem. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwile, zwłaszcza jeśli tak jak ja macie wcześniej ugotowany ryż. Taka lekka sałatka ryżowa doskonale sprawdzi się w formie kolacji, na przyjęciu (polecam większą ilość) lub do pracy – idealna, sycąca propozycja, którą łatwo zabrać ze sobą np. w hermetycznym pojemniczku. Spróbujcie.
Składniki:
- 1/2 woreczka ugotowanego wcześniej ryżu parboiled z dzikim Risana (50 g)
- 2 jajka M
- 1 średni ogórek kwaszony
- około 1 i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól himalajska do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy w kostkę (ja używam siteczka do warzyw). Dodajemy pokrojonego w kostkę ogórka kwaszonego, wcześniej ugotowany ryż (zimny) i kiełki (troszkę zastawiamy na wierzch sałatki). Doprawiamy całość solą himalajską i czarnym mielonym pieprzem, dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Próbujemy (*), posypujemy po wierzchu sałatkę kiełkami.
(*) Sałatkę najlepiej odstawić na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Lekkie sałatki są najlepsze. Lubię! Oj, lubię 🙂 Pyszniutka.
Pozdrowionka! 🙂
Dziękuję i pozdrawiam 🙂