Wiosno wróć! Niestety, to tylko moje życzenia, bo na pogodę i porę roku nie mam wpływu. Ale ostatnio staram się by w mojej kuchni i na talerzach królowały wiosenne kolory, zdrowie i smak. Dziś zapraszam Was na kaszę jaglaną z bukietem warzyw. Obiad pełen zdrowia do przygotowania którego będzie potrzebować jednej patelni. Takie danie wspaniale syci, cieszy kolorami i… zdrowiem. Spróbujcie, polecam.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- około 1 szklanki wody
- 1/2 opakowania – bukiet warzyw kawiatowy Hortex
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- sól himalajska do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- około 1 i 1/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego, podsmażamy przez chwilę pokrojoną cebulę. Następnie zmniejszamy płomień dodajemy 1/2 opakowania bukietu warzyw (kalafior, marchewka, brokuły), całość doprawiamy solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem, jeszcze chwilę podsmażamy (około 7-8 minut, warzywa powinny być prawie całkowicie rozmrożone). Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą 2-3 razy na sitku. Dodajemy ją do warzyw, całość zalewamy szklanką wody, dodając 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki. Ostrożnie mieszamy. Dusimy wszystko pod przykryciem do czasu, aż nasza kasza będzie w pełni ugotowana, w razie potrzeby podczas gotowania dolewamy niedużą ilość wody, lekko mieszamy całość. Pod koniec sprawdzamy smak, opcjonalnie doprawiając solą i/lub pieprzem. Podajemy z posiekaną zieloną pietruszką.
Smacznego
Coś cudownego. Biegnę do sklepu po składniki
Dziękuję i życzę smacznego 🙂