Wielkanocna babka z cytryną
Święta zbliżają się wielkimi krokami. Dlatego dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne świąteczne ciasto. Szybka babka z cytryną, to jeden z moich ulubionych wielkanocnych przepisów. Prosta i pyszna. Uwielbiana przez moje dzieci, które łapią kawałek babki do rączki i zajadają się ze smakiem. Uwielbiana przez resztę rodziny. Nie ma nic lepszego niż pyszna, domowa babka z cytryną i filiżanka dobrej kawy. Połączenie idealne. Zgodzicie się? A jeśli o kawie mowa. To od lat co jakiś czas odwiedzam pewien sklep. O czym nie raz już wam wspominałam. Kto domyślił się już o jakim miejscu piszę? Oczywiście o Konesso.
Dlaczego warto odwiedzić sklep Konesso?
Konesso, to internetowy sklep z kawą, ekspresami do kawy, herbatą oraz różnego rodzaju akcesoriami do parzenia i podawania kawy, oraz herbaty. To miejsce, w którym prawdziwy smakosz zawsze znajdzie coś dla siebie. Miejsce prowadzone z pasją. Zamawiając w Konesso zawsze mam pewność, że otrzymam towar najwyższej jakości. Do tego wszystko na czas i idealnie zapakowane. Jeśli szukacie dobrego ekspresu do kawy, to na pewno tu go znajdziecie. Pyszna kawa, herbata albo ulubiony syrop do kawy? W tym sklepie o to nie trudno. Ja ostatnio szukałam młynka do kawy. Mam w domu elektryczny, ale chciałam taki tradycyjny. Kocham ręcznie mielić kawę. Ten zapach unoszący się po całym domu 🙂 Szukałam go już jakiś czas. Aż przypomniałam sobie o Konnesso. Czemu nie zajrzałam tam wcześniej? 😉 Tu od razu znalazłam to na czym mi zależało. Dobry jakościowo i pięknie prezentujący się ręczny młynek do kawy. Jeśli ktoś szuka, to szczerze polecam 🙂
Zamówiłam też pyszną kawę. Dla mnie i mamy ziarnistą Costa Coffee Signature Blend, a dla męża do pracy mieloną kawę Bazzara DODICIGRANCRU. Obie są pyszne i godne polecenia.
Szybka babka z cytryną – jak przygotować?
Przygotowanie babki z dodatkiem cytryny jest bardzo proste. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką i włożyć ciasto do piekarnika. Brzmi dobrze? Koniecznie spróbujcie mojego przepisu 🙂 Idealna do filiżanki ulubionej kawy.
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie skórka starta z 1 cytryny
- 175 g masła lub margaryny
- 3 jajka klasy M
- niepełna szklanka cukru
- cukier puder lub lukier do dekoracji
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Gdy będziemy je dodawać powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko łyżką.
Następnie dodajemy oba rodzaje cukru, sok z cytryny i opcjonalnie skórę startą z cytryny. Mieszamy składniki.
Do miski ze składnikami wbijamy 3 jajka, wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone ciepłe masło. Mieszamy składniki do połączenia.
Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną formy z kominkiem.
Ciasto wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika.
Gdy babka przestygnie wyciągamy ją z formy i dowolnie dekorujemy.
Babkę przechowujemy pod przykryciem, aby zachowała wilgotność i delikatność.
Smacznego