Wytrawny omlet z serkiem topionym

Wytrawny omlet z serkiem topionym Próbowaliście kiedyś takiej propozycji? Jeśli nie to polecam. Oczywiście nie jest to danie dietetyczne, choć kolorowych warzyw w nim nie brakuje. Prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny wytrawny omlet, który można zjeść w ramach sytego śniadania.

Składniki:

  • 3 jajka (u mnie wiejskie)
  • 1 łyżeczka masła
  • 50 g serka topionego – użyłam Sertop
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 mała pomarańczowa papryka
  • 5 małych pomidorków
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy je solą (niewielka ilość) i pieprzem. Mieszamy wszystko energicznie ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek, krótko mieszamy.

Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Wylewamy naszą jajeczną masę. Na wierzch układamy pokrojoną paprykę, pomidorki i pokrojony ser topiony.

Przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy na małym ogniu. Gdy wierzch zacznie się ścinać obracamy omlet na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy już bez pokrywki. 

Jak obrócić omlet? Używamy do tego szerokiej łopatki lub zsuwamy omlet na duży talerz, a następnie przykrywamy ten patelnią i obracały całość. Nieusmażona warstwa omleta w prosty sposób ląduje na patelni. Nie zapomnijcie o rękawicy kuchennej by się nie oparzyć.

Omlet podajemy w całości lub kroimy na trójkąty.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz