Wytrawny omlet z serkiem topionym Próbowaliście kiedyś takiej propozycji? Jeśli nie to polecam. Oczywiście nie jest to danie dietetyczne, choć kolorowych warzyw w nim nie brakuje. Prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny wytrawny omlet, który można zjeść w ramach sytego śniadania.
Składniki:
- 3 jajka (u mnie wiejskie)
- 1 łyżeczka masła
- 50 g serka topionego – użyłam Sertop
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 mała pomarańczowa papryka
- 5 małych pomidorków
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miseczki wbijamy jajka, doprawiamy je solą (niewielka ilość) i pieprzem. Mieszamy wszystko energicznie ręczną trzepaczką. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek, krótko mieszamy.
Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Wylewamy naszą jajeczną masę. Na wierzch układamy pokrojoną paprykę, pomidorki i pokrojony ser topiony.
Przykrywamy patelnię pokrywką. Smażymy na małym ogniu. Gdy wierzch zacznie się ścinać obracamy omlet na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy już bez pokrywki.
Jak obrócić omlet? Używamy do tego szerokiej łopatki lub zsuwamy omlet na duży talerz, a następnie przykrywamy ten patelnią i obracały całość. Nieusmażona warstwa omleta w prosty sposób ląduje na patelni. Nie zapomnijcie o rękawicy kuchennej by się nie oparzyć.
Omlet podajemy w całości lub kroimy na trójkąty.
Smacznego