Spaghetti z zielonym pesto, serem i pomidorami Witajcie moi drodzy 🙂 Dziś mam dla was prosty przepis na obiad. Spaghetti z bazyliowym pesto. Do tego pyszny ser podpuszczkowy i pomidory. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię takie proste i szybkie obiady. Kilka chwil i gotowe. Kto się skusi? 🙂
Składniki:
Na zielone pesto:
- 1 spory pęczek bazylii (około 60 g listków, u mnie 1 duża doniczka bazylii)
- 50 g orzeszków piniowych (zamiennie blanszowane migdały)
- 50 g parmezanu lub grana padano
- około 1/3 szklanki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
- opakowanie makaronu
- 1-2 pomidory
- kawałek naturalnego sera podpuszczkowego – u mnie Tykocinek od Sery Paszkowscy
- opcjonalnie kiełki rzodkiewki do podania lub całe listki bazylii
Przygotowanie:
Pesto: Orzeszki prażymy na suchej patelni. Nie za długo! Do misy blendera wrzucamy wszystkie składniki – uprażone orzeszki, starty na tarce ser, listki bazylii, czosnek i oliwę. Delikatnie wszystko doprawiamy. Blendujemy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku lub dolewamy więcej oliwy.
Pesto można umieścić w słoiczku i przechowywać około 2 tygodni w lodówce. Wyjdzie około 200 ml słoiczek pesto.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser i pomidory kroimy w kostkę.
Do ugotowanego makarony dodajemy pesto. Ilość według upodobań. Dodajemy łyżka po łyżce mieszając składniki.
Makaron w zielonym pesto przekładamy na talerze. Na wierzch układamy pokrojone pomidory, ser i całość posypujemy kiełkami rzodkiewki lub świeżymi listkami bazylii.
Podajemy od razu.
Smacznego
Wygląda pysznie ??
Dziękuję i polecam 🙂
Wygląda smakowicie ?
Dziękuję 🙂