Spaghetti z zielonym pesto, serem i pomidorami

Spaghetti z zielonym pesto, serem i pomidorami Witajcie moi drodzy 🙂 Dziś mam dla was prosty przepis na obiad. Spaghetti z bazyliowym pesto. Do tego pyszny ser podpuszczkowy i pomidory. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię takie proste i szybkie obiady. Kilka chwil i gotowe. Kto się skusi? 🙂

Składniki:

Na zielone pesto:

  • 1 spory pęczek bazylii (około 60 g listków, u mnie 1 duża doniczka bazylii)
  • 50 g orzeszków piniowych (zamiennie blanszowane migdały)
  • 50 g parmezanu lub grana padano
  • około 1/3 szklanki oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Pozostałe składniki:

  • opakowanie makaronu
  • 1-2 pomidory
  • kawałek naturalnego sera podpuszczkowego – u mnie Tykocinek od Sery Paszkowscy
  • opcjonalnie kiełki rzodkiewki do podania lub całe listki bazylii

Przygotowanie:

Pesto: Orzeszki prażymy na suchej patelni. Nie za długo! Do misy blendera wrzucamy wszystkie składniki – uprażone orzeszki, starty na tarce ser, listki bazylii, czosnek i oliwę. Delikatnie wszystko doprawiamy. Blendujemy. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku lub dolewamy więcej oliwy.

Pesto można umieścić w słoiczku i przechowywać około 2 tygodni w lodówce. Wyjdzie około 200 ml słoiczek pesto.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser i pomidory kroimy w kostkę.

Do ugotowanego makarony dodajemy pesto. Ilość według upodobań. Dodajemy łyżka po łyżce mieszając składniki.

Makaron w zielonym pesto przekładamy na talerze. Na wierzch układamy pokrojone pomidory, ser i całość posypujemy kiełkami rzodkiewki lub świeżymi listkami bazylii.

Podajemy od razu.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Skomentuj Danka Kropisz Anuluj pisanie odpowiedzi