Orzechowe tartaletki z brzoskwiniami – deser bez pieczenia Lubicie szybkie desery bez pieczenia i orzechy? Jeśli tak, to polecam wam moje orzechowe tartaletki z brzoskwiniami. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. A do tego w zdrowszej wersji. W składnikach nie znajdziecie mąki. Nie ma też kremu. Spód z orzechów laskowych i słodycz brzoskwiń jest wystarczająca. Spróbujcie. Idealny deser do kawy 😉
Składniki:
- 1,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 połówki brzoskwiń z lekkiego syropu
- listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mielone orzechy laskowe. Dodajemy cukier puder i rozpuszczone przestudzone masło. Mieszamy składniki.
Orzechową masę wykładamy do foremek na tartaletki (u mnie z wyjmowanym dnem). Ugniatamy.
Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy w kostkę i nakładamy do orzechowych tartaletek.
Deser wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągamy tartaletki z foremek. Zdobimy listkami świeżej mięty i podajemy.
Smacznego
Takie orzechowe mini tarty bez pieczenia doskonale smakują z filiżanką kawy. U mnie CAFE MESCLA GENER z LosVinos&Cafe, która doskonale komponuje się z mlekiem 😉