Spaghetti wegetariańskie to idealna propozycja na pyszny obiad bez mięsa. Jeśli ktoś chciałby spróbować roślinnych alternatyw i ciekawych dań na bazie makaronu, powinien sięgnąć właśnie po takie spaghetti. To kusząca opcja na co dzień, ale też przy wielu specjalnych okazjach.
Spaghetti wegetariańskie – jak przygotować potrawę we własnym domu?
Wegetariański obiad jest jak najbardziej wskazany zarówno dla osób jedzących mięso, jak i tych niejedzących. Spaghetti wegetariańskie może być lubiane nie tylko przez osoby dorosłe, ale też przez dzieci i młodzież. Co najważniejsze, spaghetti wegetariańskie jest bardzo łatwe do przygotowania we własnym domu. To idealna alternatywa dla tradycyjnego spaghetti z dodatkiem mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego. Od czego należy rozpocząć? Przede wszystkim od przygotowania sosu. Wystarczy sięgnąć po cebulę, seler, czosnek, marchewkę oraz pieczarki i podsmażyć wszystko na odrobinie oliwy z oliwek. Później dodaje się ulubione przyprawy (pieprz, bazylię) i przecier pomidorowy. Całość gotuje się przez około 15 minut, a następnie należy ugotować makaron spaghetti (zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu). Kolejnym krokiem jest dodanie Sensational Mielone (mielone bazujące na białku roślinnym) do sosu i podgrzanie całości przez 3-4 minuty. Na koniec makaron miesza się z sosem, a potrawę podaje się ze startym serem oraz ulubionymi ziołami. Jak widać jest to banalnie proste i szybkie.
Wegetariańskie spaghetti – dlaczego warto się na nie zdecydować?
Nie da się ukryć, że wegetariański obiad niesie za sobą szereg różnych korzyści. Spaghetti wegetariańskie jest nie tylko smaczne, ale też aromatyczne, lekkie i sprzyja utrzymaniu prawidłowego balansu żywieniowego. Jak wiadomo, w dzisiejszych czasach dieta powinna być zróżnicowana, dlatego też warto stawiać m.in. na fleksitarianizm (dieta roślinna z dużą ilością warzyw oraz ograniczeniem mięsa). Czym konkretnie wyróżnia się omawiane spaghetti wegetariańskie? Oto lista najważniejszych zalet:
- bogate walory smakowe i niesamowity aromat,
- przygotowanie tradycyjnego włoskiego dania w nowej odsłonie (roślinnej),
- zaskoczenie zaproszonych gości,
- ekspresowe przygotowanie,
- lekkość i stosunkowo niska kaloryczność dania.
Z tego też względu spaghetti wegetariańskie może pojawiać się na stołach w porze obiadowej, ale też przy kolacji. To uniwersalny wegetariański obiad, który zasmakuje każdej osobie.
Spaghetti w wersji wegetariańskiej – czyli rozszerzanie horyzontów kulinarnych
Wegetariański obiad okaże się strzałem w dziesiątkę dla osób, które lubią eksperymentować we własnej kuchni i nie chcą uzależniać przygotowywanych posiłków jedynie od mięsa. Spaghetti wegetariańskie jest w tym zakresie jednym z najlepszych wyborów, ponieważ taki wegetariański obiad może być zaserwowany podczas zwykłego obiadu rodzinnego, ale też na oficjalnej uroczystości rodzinnej czy też podczas luźnych spotkań ze znajomymi.
*artykuł sponsorowany