Śliwki pod owsianą kruszonką

Śliwki pod owsianą kruszonką

Dziś mam dla Was pomysł na pyszny deser. Lubicie owoce pod kruszonką? Ja uwielbiam. Dlatego polecam Was przepis na śliwki pod owsianą kruszonką. Taki deser jest idealny, gdy mamy na działce lub w ogrodzie sporo śliwek do wykorzystania. Prosty, szybki w przygotowaniu i pyszny. Owsiana kruszonka pasuje idealnie do soczystych śliwek. Spróbujcie 🙂

Jeśli szukacie przepisu na ciasto ze śliwkami zerknijcie tutaj:

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Proste ciasto ze śliwkami

Jak przygotować śliwki pod owsianą kruszonką?

Składniki:

  • 80 g mąki owsianej
  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • około 20 śliwek
  • około pół łyżki cukru – u mnie z kwiatu kokosa

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy cukier i posiekane masło.

Składniki wyrabiamy pomiędzy palcami tworząc kruszonkę.

Śliwki kroimy na pół, wyciągamy pestki, układamy obok siebie rozcięciem do góry w naczyniu do zapiekania (u mnie 28 cm/11 ”).

Owoce posypujemy cukrem. Można go dodać więcej, jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie.

Całość posypujemy naszą owsianą kruszonką i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Pieczemy około 30 min (obserwujemy kruszonkę).

Smacznego

Śliwki pod kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz