Proste ciasto ze śliwkami
Lubicie ciasta ze śliwkami? Ja uwielbiam. Śliwki pojawiły się już na mojej działce, więc można piec 😉 Dziś mam dla Was przepis na proste ciasto ze śliwkami. Bez pianek, bez kremu. Idealne do kawy lub herbaty. Od zawsze powtarzam, że w prostocie siła 😉 Zgodzicie się? Kto też lubi takie ciasta?
Jak przygotować ciasto ze śliwkami?
To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziecie w kuchni. Nic tylko piec. P.s. Do ciasta wykorzystuję tylko żółtka jaj. Co zrobić z białkami? Polecam np. upiec domowe kokosanki lub sernik na białkach.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa TOTA
- 250 g masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka M
- opcjonalnie odrobina zimnej wody
- kilka śliwek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, dodajemy żółtka jaj i posiekane masło. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość zimnej wody.
Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3. Obie części wkładamy do lodówki do dobrego schłodzenia (na minimum 1 godzinę).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia – u mnie 26×26 (można użyć mniejszej np. 24×24 lub tortownicę 24 cm).
Większą część ciasta wyciągamy i wykładamy na spód formy.
Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika. Podpiekamy spód około 12-14 minut.
W tym czasie kroimy śliwki na pół i wyciągamy z nich pestki.
Śliwki wykładamy na podpieczony spód przecięciem do góry. Posypujemy je cukrem waniliowym.
Na wierzch układamy łatki z ciasta (kawałki ciasta spłaszczamy palcami).
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut do ładnego zarumienienia wierzchu ciasta. Uwaga! Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Ciasto należy obserwować.
Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.
Smacznego
* wpis we współpracy z mąka TOTA
Na pewno zrobię
Czy można użyć całych jajek?
Ciasto może wyjść ciut za twarde. Z białek można zrobić piankę i położyć na śliwki i dopiero reszta ciasta 🙂
Coś jak tutaj: https://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-z-truskawkami-warstwa-jablek-i-budyniowa-pianka/