Śledzie z suszoną śliwką i marchewką – śledzik świąteczny Coraz bliżej Święta. Dlatego dziś mam dla Was kolejną pyszną inspirację, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Śledzie z suszoną śliwką i marchewką, to również hit każdego przyjęcia. Możecie je podać nie tylko na Boże Narodzenie, ale również np. na Sylwestra. Tak przygotowany śledzik świąteczny zachwyca smakiem. Ciekawe połączenie smaków, łatwość przygotowania. Spróbujcie i zaskoczcie swoich bliskich. Śledzie z suszoną śliwką i marchewką, to idealny pomysł na tegoroczne święta.
Składniki:
- 5 filetów śledziowych a’la matjas
- 2 mniejsze cebule
- 2 marchewki
- około 100 g suszonej śliwki – u mnie od Woj-len (duża paczka, dobra jakość)
- 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka miodu
- 3 goździki
- 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 płaskiej łyżeczki mielonej gorczycy
- 1 płaska łyżeczka mielonego majeranku
- czarny mielony pieprz do smaku (około małej szczypty)
- około 40-50 ml octu do moczenia śledzi + woda
- olej do zalania śledzi + do podsmażania cebuli
Przygotowanie:
Śledzie moczymy około 2-3 godziny w wodzie z dodatkiem octu. Wyjmujemy, płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Studzimy i kroimy w kostkę, odkładamy na bok.
Cebule obieramy i kroimy. Szklimy na oleju (około 2 łyżki). Następnie dodajemy miód, koncentrat pomidorowy, marchewkę i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, mieszamy chwilę smażymy i odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy słoik. Układamy w nim warstwami: pokrojone śledzie, posypujemy je mieszanką przypraw, następnie warstwa cebuli ze śliwkami i marchewką, znów śledzie, przyprawy i cebula z dodatkami. Całość zalewamy olejem.
Słoik dobrze zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 2 dni, żeby smaki się przegryzły.
Smacznego
Jeśli chciałabyś zakupić produkty na ten przepis przez internet zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl