Prosta pizza z minimalnej ilości składników Lubicie pizze? Przygotowujecie ją sami w domu czy raczej zamawiacie z pizzerii? Ja dziś zapraszam Was na pyszną domową pizze z minimalnej ilości składników. Czasem naprawdę nie trzeba wiele. Tym razem wystarczył nam tylko sos pomidorowy, szynka i ser mozzarella. Prosto i naprawdę pysznie. Oczywiście każdy z Was do swojej wersji pizzy może dodać dowolne składniki. To już kwestia gustu i tego co akurat macie w kuchni 😉
Prosta pizza z minimalnej ilości składników
Składniki:
Przepis na 3 pizze 24 cm lub 1 dużą.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- około 0,5 łyżki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- szynka lub inna wędlina w plasterkach
- ser mozzarella wiórki
Dodatkowo prosty sos pomidorowy:
- około 250 g przecieru z pomidorów (nie koncentratu) lub krojone pomidory z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżki oregano lub przyprawy do pizzy
- sól i odrobina cukru do smaku
Przygotowanie:
Sos pomidorowy:
Obrany i starty czosnek chwilę podsmażamy na oliwie. Dodajemy nasz przecier z pomidorów lub pomidory z puszki oraz przyprawy. Sos podgrzewamy mieszając tak długo, aż jego konsystencja będzie odpowiednia (sos nie może być zbyt rzadki). Ja przeważnie podgrzewam go na małej mocy palnika około 8-10 minut. Odstawiamy sos na bok. Uwaga! Jeśli użyjecie pomidorów z puszki pod koniec całość warto zblendować, aby sos był jednolity.
Pizza:
Drożdże wkruszamy do ciepłej wody i mieszamy. Odstawiamy na chwilę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier, rozrobione drożdże i olej. Opcjonalnie do ciasta można dodać szczyptę przyprawy do pizzy (wzbogaci smak). Zaczynamy wyrabiać ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość, czas wyrastania zależy od warunków panujących w domu, u mnie jest ciepło).
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem lub bez).
Ciasto dzielimy na 3 części. Przygotowujemy 3 małe blaszki (u mnie 24 cm), każdą smarujemy oliwą lub olejem. Dłonią ugniatamy ciasto na kształt blaszki. Z podanego przepisu można też przygotować jedną dużą pizzę.
Każdy spód lekko nakłuwamy widelcem i odstawiamy jeszcze na 2-3 minuty. Następnie smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy warstwą mozzarelli (startej na wiórki) i układamy plasterki szynki lub innej wędliny.
Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika (ja piekę z termoobiegiem). Pieczemy około 8-10 minut. Czas zależy od piekarnika i wielkości pizzy. Pizze należy obserwować.
Smacznego