Serniki z mango – deser w pucharku Lubicie desery w pucharkach? Ja przygotowuje je od lat 🙂 Tak proste i jednocześnie tak świetnie prezentują się na stole. Moi goście i rodzina zawsze doceniają taką formę deseru. Dziś polecam Wam proste serniki z mango w pucharku. Pyszny sernik bez pieczenia, do tego słodka warstwa z mango. Dla mnie, to połączenie idealne. Każda łyżeczka to małe słodkie niebo 😉 Koniecznie spróbujcie 🙂 Polecam 🙂
Szukając piękny pucharków i doskonałego puree z mango zajrzyjcie koniecznie na stronę APS Glass & Bar Supply Warsaw. Przy okazji polecam Wam też przepis na pyszne trufle z białą czekoladą i mascarpone.
Składniki:
- 500 g dobrej jakości sera na sernik lub 3-krotnie zmielony twaróg
- 250 g mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego
- 16 g żelatyny + około 50 ml wody
- około 1/4 szklanki mleka
- kilka kruchych ciasteczek na spód
- puree z mango – użyłam Puree Owocowe Funkin Mango
- listki świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowujemy pucharki (u mnie 3 takie pucharki do lodów i deserów). Na dno każdego nakładamy pokruszone kruche ciasteczka.
Przygotowujemy masę serową. Do miski przekładamy cały ser, dodajemy mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy składniki do połączenia. Na tym etapie można sprawdzić smak masy i ewentualnie dodać więcej cukru.
Do garnuszka wsypujemy żelatynę, zalewamy ją wodą i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Garnuszek z napęczniałą żelatyną podgrzewamy dosłownie chwilę na minimalnym ogniu ciągle mieszając (podnoszę garnuszek z ognia i energicznie mieszam), następnie dolewamy mleko znów chwilkę podgrzewamy (mieszamy cały czas). Kolejno dodajemy 1 łyżkę masy serowej (już nic nie podgrzewamy), mieszamy dokładnie, znów łyżkę masy – mieszamy. Dodajemy zawartość garnuszka do reszty masy serowej i miksujemy krótko do połączenia składników.
Masę serową wykładamy do pucharków. Tak przygotowane desery wkładamy do lodówki do stężenia (na kilka godzin, najlepiej na noc).
Przed podaniem nakładamy puree z mango i dekorujemy desery listkami świeżej mięty.
Smacznego
Pychotka ??
🙂
Czy ten przepis można użyć do zrobienia sernika na zimno w dużej blaszce? Chciałabym skorzystać z tego przepisu ale zastanawiam się czy masa serowa nie wyjdzie zbyt rzadka
Z tego przepisu można zarobić sernik na zimno, ale w małej blaszce 20-22 cm.